Publicat 06/05/2015 15:35

Salut fa un protocol per millorar l'atenció i el tractament del TDAH en menors

BARCELONA, 6 maig (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Salut de la Generalitat ha llançat un 'Protocol per al maneig del trastorn per dèficit d'atenció amb hiperactivitat (TDAH) infantojuvenil en el sistema sanitari català', amb l'objectiu de garantir l'equitat de l'atenció i reduir la variabilitat que existeix actualment en el diagnòstic i el tractament de la malaltia.

El document ha estat presentat aquest dimecres en roda de premsa pel director general de Planificació i Investigació en Salut, Carles Constante; el president del Consell Assessor del Pla Director de Salut Mental i Addiccions, Pere Bonet; la coordinadora del grup de treball del protocol, Montse Pàmias; la presidenta de l'Associació TDAH Catalunya, Elena O'Callaghan, i el director de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (Aquas), Josep Maria Argimon.

El nou protocol va ser encarregat el 2013 per la Conselleria al Consell Assessor de Salut Mental i Addiccions, que ha coordinat l'elaboració del text amb la col·laboració de l'Aquas i de nombrosos experts: "Ho hem fet en base al rigor científic i ha estat aprovat amb la unanimitat de tots els membres del grup de treball", ha dit Bonet.

El protocol es basa en deu de les 73 recomanacions de la 'Guia de Pràctica Clínica sobre el TDAH en Nens i Adolescents' del Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat, tres de les quals se centren en el diagnòstic i set en el tractament.

"Hem elegit les 10 recomanacions que tenen més evidències científiques i que són factibles d'aplicar a Catalunya", ha destacat Pàmias, que ha explicat que la implantació del protocol serà progressiva i es culminarà a final del 2017.

El protocol recomana "potenciar la coordinació amb els serveis educatius de la Conselleria d'Ensenyament" de la Generalitat, amb l'objectiu que els menors afectats tinguin un programa d'atenció individualitzada a les aules, ha afegit.

Com indica de primer el document és que els menors "han de ser diagnosticats per un especialista en psiquiatria infantil, psicologia clínica o neuropediatria, i no en els serveis d'atenció primària", cosa que està passant actualment.

Com a tractament inicial, el protocol indica la via psicològica i no la farmacològica, que s'ha de deixar per als casos "més aguts", ha precisat Pàmias, que ha apuntat que els medicaments actuals són eficaços i segurs.

A més, el document planteja que les famílies rebin una formació completa i valida del TDAH, cosa que O'Callaghan ha celebrat després d'alertar de la desprotecció i desorientació de l'entorn dels menors afectats per aquest trastorn.

Argimon ha destacat que actualment hi ha una variació de fins a quatre punts de diferència dels menors que es tracten farmacològicament en funció del territori --des de l'1,5% del total fins al 5,9%--, cosa que vol homogeneïtzar-se amb el nou protocol.

UN 0,97% DE LA POBLACIÓ

Els menors amb TDAH atesos als centres públics de Catalunya suposen el 0,97% de la població de fins a 18 anys, mentre que la literatura internacional indica que la prevalença de la malaltia se situa al 5%.

"Aquesta diferència es deu a diversos factors, tot i que és evident que molts nens no estan diagnosticats tot i patir TDAH", ha alertat Pàmias, que també ha apuntat que alguns d'ells acudeixen a la sanitat privada per rebre diagnòstic i tractament.

Així i tot, ha apuntat que els casos atesos als centres públics s'han disparat els últims anys: s'ha passat de 7.000 atesos el 2008 a 13.738, fins a representar el 24% del total de menors atesos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés