Publicat 18/5/2020 13:18:34 +02:00CET

Salut elaborarà el mapa d'immunitat de Catalunya amb més d'un milió de test

Professional sanitari realitza una prova diagnòstica de coronavirus (Arxiu)
Eduardo Parra - Europa Press

Farà proves de diagnòstic als 170.000 professionals sanitaris

BARCELONA, 18 maig (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Salut de la Generalitat ha anunciat aquest dilluns que elaborarà un mapa d'immunitat de la població catalana amb més d'un milió de test serològics ràpids --amb un cost aproximat de cinc milions d'euros-- per "monitorizar l'evolució de l'epidèmia de coronavirus i conèixer les diferències entre territoris, edats, professions i pacients amb diferents patologies", entre d'altres.

Ho han explicat en declaracions als mitjans per via telemàtica el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, i el director general d'investigació i innovació en salut, Robert Fabregat.

Els test serviran per analitzar la situació immunològica del personal sanitari a Catalunya --amb 170.000 professionals--, així com els treballadors de centres sociosanitaris i personal mèdic de les residències.

També avaluaran la immunitat d'aquells professionals essencials no sanitaris que hagin tingut risc de contagi com els Mossos d'Esquadra o la policia local a través de "mostres poblacionals".

A més es testarà a aquelles persones que hagin reportat simptomatologia compatible amb el Covid-19 durant el confinament i aquelles que hagin estat identificades com a possible positiu sense confirmació de PCR.

Fabregat ha concretat que aquests estudis serviran per tenir "una fotografia més real del territori" i poder comparar la incidència de la pandèmia entre col·lectius i durant les diferents fases de la desecalada del confinament.

PROVES PCR

Sobre les proves de diagnòstic PCR que realitzaran des de l'atenció primària, el departament "ha garantit la capacitat de fer totes les necessàries" amb 18.000 test disponibles al dia.

Així mateix, Fabregat ha detallat que és una mesura de precaució i no significarà que realitzin les 18.000 proves diàries: "No té sentit fer PCR de forma sistemàtica, no és sostenible per a cap país".

Es planteja l'ús d'aquestes proves "sota prescripció mèdica i sobre la base de criteris clínics" a la població amb simptomatologia lleu i greu i persones en contacte amb casos confirmats que desenvolupin símptomes durant l'aïllament.

També a persones d'àmbits d'elevat risc de transmissió com a residències i centres penitenciaris, entre d'altres, i a professionals essencials en la seva reincorporació al treball després d'un període d'incapacitat per infecció.

434.017 PROVES PCR

Segons ha explicat Fabregat, a Catalunya s'han realitzat fins a aquest dilluns 434.017 proves PCR, amb prioritat per als centres residencials que han acumulat prop de 75.000 persones testades entre residents i treballadors.

"Hem fet proves al 100% de residències que havien registrat un brot de coronavirus", ha afegit Fabregat, que ha explicat que el total de la població de l'àmbit residencial ascendeix fins a les prop de 94.000 persones.

Contador