Actualitzat 13/08/2015 14:52

Salut detecta mitja dotzena de reaccions "lleus" a la vacuna del papil·loma des del 2008

Europa revisa la vacuna per veure la relació amb dues síndromes reportades per algunes nenes

   BARCELONA, 13 Ag. (EUROPA PRESS) -

   La Conselleria de Salut de la Generalitat ha detectat mitja dotzena de reaccions "lleus" a la vacuna del virus del papil·loma humà des que va començar a subministrar-la el 2008 a nenes d'entre 11 i 12 anys.

   Ho ha explicat a Europa Press la sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, que ha subratllat que "tots els casos han estat lleus, sobretot reaccions locals adverses i lipotímies".

   Segons ha detallat, les reaccions més freqüents que han patit les nenes són envermelliment de la zona --"una mica més del normal"--, mareig i dolor agut localitzat --síndrome regional complex--.

   "Res a veure amb totes les seqüeles que proclamen els grups antivacunes", ha asseverat Cabezas, que ha criticat que aquests missatges generen confusió i contravenen la salut pública.

   Anualment s'injecten a Catalunya unes 100.000 dosis de la vacuna del papil·loma i des del 2008 s'han administrat al voltant de 800.000: "Per al número que es posen, les reaccions adverses són molt baixes".

   Malgrat això, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) va anunciar el 13 de juliol que el Comitè per a l'Avaluació de Riscos en Farmacovigilància Europeu (PRAC) està revisant les dades disponibles sobre la síndrome de dolor regional complex i la síndrome de taquicàrdia postural ortostàtica per la seva possible relació amb la vacuna del papil·loma.

   De les sis reaccions lleus registrades a Catalunya, una respon a la síndrome de dolor regional complex que ara estan investigant les autoritats europees: "Està resolt. Es tracta d'un dolor a la zona en la qual s'ha posat la vacuna que perdura en el temps, però que en aquest cas ja està bé".

   En relació amb el segon síndrome que s'està investigant, el de taquicàrdia postural ortostàtica, "no es té constància de cap cas a Catalunya", ha precisat Cabezas.

CLARIFICAR LA SEGURETAT

   Segons va comunicar l'Aemps, la revisió de les dades de seguretat de les vacunes 'cervarix' i 'gardasil' persegueix "clarificar certs aspectes de seguretat en el seu ús, que se segueix considerant favorable".

   D'acord amb les conclusions d'aquesta revisió, es decidirà si cal actualitzar la informació de la fitxa tècnica i prospecte perquè tant les dones com els professionals sanitaris disposin de la informació més actualitzada.

MILLOREN LES BERRUGUES

   Cabezas ha concretat que "encara és d'hora" per veure els beneficis de la vacuna en la reducció del càncer de cèrvix, però ha destacat que ja es comencen a notar beneficis relacionats amb el descens de l'aparició de berrugues genitals.

   En països com el Regne Unit i Alemanya, on la vacunació s'ha estès fins als 26 anys, ja s'ha registrat una caiguda dels condilomes entre dones vacunades, cosa que en Catalunya podrà començar a veure's a partir de l'any que ve, quan les primeres nenes que es van començar a vacunar estaran "en plena edat d'estar afectades per malalties de transmissió sexual".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés