Publicat 24/01/2016 12:19CET

Salut descarta un calendari vacunal infantil obligatori

Les vacunacions a la Garrotxa van augmentar un 56% després de la mort d'un nen per diftèria

BARCELONA, 24 gen. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Salut manté el "caràcter recomanable" del Calendari de Vacunacions Sistemàtiques i descarta obligar el compliment, després del debat obert com a conseqüència de la mort per diftèria el juny de 2015 a Olot (Girona) del nen de cinc anys sense vacunar per decisió de la seva família.

En una resposta parlamentària amb data de 28 de desembre, la Conselleria Salut, amb el conseller en funcions Boi Ruiz, argumenta que "les cobertures vacunals són bones i la incidència de la majoria de malalties vulnerables és molt baixa".

Després del cas d'Olot, les vacunacions en centres de salut de la Garrotxa van créixer un 56% el juny de 2015 respecte a l'any anterior; el juliol del 2015 ho van fer un 31%; un 23% l'agost, i un 11% el setembre, i també es va registrar un augment de consultes en àmbit general.

Salut afegeix que veu adequat continuar treballant per "proporcionar la millor informació disponible" sobre vacunes als professionals sanitaris i a les famílies, i fer les actuacions de Salut Pública necessàries.

DOCUMENT PER A FAMÍLIES ANTIVACUNES

Recorda que les famílies antivacunes disposen d'un document per declarar que renuncien a la vacunació, que s'utilitza "únicament" quan persisteix la negativa a vacunar després de diverses intervencions per part dels sanitaris que els informen sobre la vacunació.

El document busca "deixar constància d'haver rebut la informació relativa als beneficis i els riscos de la vacunació i la negativa de portar a terme la vacunació de la infància al seu càrrec".

COMITÈ DE BIOÈTICA DE CATALUNYA

Aquest posicionament de Salut arriba després que el juny del 2015 --quan va morir el menor per diftèria-- el Comitè de Bioètica de Catalunya considerés "raonable" tornar a aprofundir en el debat sobre l'obligatorietat de vacunar.

En un document del 2007, aquest comitè va defensar "tolerar la llibertat al no consentiment com a dret relatiu mentre no sigui prou peremptòria la necessitat de protecció del bé comú, mentre siguin pocs, per exemple, els que no volen"; és a dir, mentre no augmentin les famílies 'dissidents' o la població no vacunada d'origen.

Llavors el comitè ja va aconsellar que era millor "no utilitzar la imposició i decantar-se per la persuasió", tot i que ha sostingut que no es poden deixar de banda algunes obligacions fonamentals cap a la comunitat.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés