Vergés demana que Catalunya sigui "un equip de 7,5 milions de persones"
BARCELONA, 12 oct. (EUROPA PRESS) -
La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha anunciat que a partir d'aquest dimarts Catalunya comenar a aplicar el nou mtode 'pulling', que "permet doblar la capacitat de fer proves" de detecció del coronavirus.
Es tracta d'una tcnica que recull mostres nasals de vuit persones i les tradueix en una sola analítica: si el resultat és positiu, es tracta als subjectes de manera individualitzada, ha explicat Vergés aquest dilluns en una roda de premsa a l'Hospital Germans Trias i Pujol (Badalona) al costat del vicepresident en funcions de president, Pere Aragons.
Aquesta tcnica est pensada per a zones de baixa prevalena i "permet fer garbellats poblacionals a moltes més persones amb menys reactius i laboratoris", ha detallat la consellera.
Com exigeix un moviment de persones i de professionals sanitaris ingent, "seria ideal no haver de fer-la servir o fer-la servir en les condicions que corresponen".
El mtode s'aplicar inicialment a l'Hospital Germans Trias i Pujol (Badalona), al Vall d'Hebron de Barcelona, al de Bellvitge a L'Hospitalet (Barcelona) i al Banc de Sang i Teixits de Barcelona.
TEST D'ANTÍGENS
La Conselleria de Salut també preveu rebre aquesta setmana 500.000 test d'antígens, que tenen una sensibilitat i especificitat molt bona durant els cinc primers dies de simptomatologia, i permeten tenir els resultats en 20 minuts.
Aquests tests es faran servir en persones amb símptomes i es destinaran a hospitals comarcals que no tinguin laboratori propi --o el tinguin lluny-- i a l'atenció primria, que "est assumint el 80% de l'impacte de l'epidmia", ha explicat Vergés.
UN EQUIP DE 7,5 MILIONS DE PERSONES
La consellera ha demanat la collaboració ciutadana perqu l'esfor dels professionals davant de la Covid-19 no sigui debades: "No ser suficient si no som un equip de 7,5 milions de persones que donem resposta a l'epidmia del coronavirus".
Ha demanat complicitat i "no fer dianrs de feina ni reunions presencials quan són prescindibles" en la mesura en qu es poden ajornar o celebrar virtualment, a més de reduir les trobades després de l'escola, els sopars, i les escapades.
"Estem preocupats, la tendncia és creixent", com passa a territoris com Frana, Blgica, Holanda o Esccia, i ha remarcat que per fer front al virus és necessria l'anticipació.
CAPACITAT DIAGNSTICA I MESURES
La capacitat diagnstica a Catalunya, en paraules de Vergés, "est de gom a gom": es fan 140.000 proves cada setmana, cosa que suposa que en es fan tests a 1 de cada 50 persones a Catalunya.
Així i tot, la consellera ha explicat que "al llarg de la setmana és més que probable" que la Generalitat anunci mesures per provar de reduir la mobilitat i la interacció social.
Per últim, ha assenyalat que estan treballant "molt intensament" amb les administracions locals per estipular les mesures, perqu elles coneixen els barris i els pobles, ha concls.