Publicat 18/10/2020 12:11

Salut anuncia que aquest dilluns es començaran a fer tests d'antígens a CAPs

El secretari general de Salut Marc Ramentol
GOVERN - Archivo

El doctor Clotet aposta per fer proves serolgiques a tota la població

BARCELONA, 18 oct. (EUROPA PRESS) -

El secretari general de Salut de la Generalitat, Marc Ramentol, ha anunciat que aquest dilluns es comenaran a fer tests d'antígens de Covid-19 "principalment als Centres d'Atenció Primria (CAP)", per també a hospitals allunyats dels nuclis urbans catalans.

En una entrevista a TV3 que ha recollit aquest diumenge Europa Press, Ramentol ha assegurat que els CAPs ja tenen aquests tests, que donen els resultats en 20 minuts i "tenen la mateixa sensibilitat que una PCR per a persones amb símptomes de pocs dies de durada".

La consellera de Salut, Alba Vergés, ja va avanar aquest dilluns que arribarien 500.000 unitats dels tests, i Ramentol ha afegit que permetran "buscar el virus" i augmentar l'esfor diagnstic.

RADAR COVID

A més, Ramentol ha explicat que Catalunya implementar en una o dues setmanes l'aplicació Radar Covid, "una bona solució tecnolgica" que es complementar amb el sistema de rastreig de contactes que la Generalitat ja feia servir.

Quan li han preguntat sobre per qu s'ha retardat la seva implementació, el secretari ha argumentat que no han volgut activar-la fins haver assegurat que es pot integrar de manera efectiva a tots dos sistemes.

Ha destacat que l'equip de rastreig de contactes a Catalunya el formen 2.300 persones, xifra que el Govern vol augmentar per impulsar una nova estratgia: "Investigarem on creuen que s'han contagiat. Refarem la histria dels contagis", cosa que només es feia quan es detectava un brot complex, ha dit.

ACTIVITAT ASSISTENCIAL 'NO COVID'

Segons Ramentol, les mesures que ha implementat la Generalitat van en la línia de "continuar compaginant l'activitat assistencial Covid amb la no Covid".

Ha reconegut que al mar es va prendre la decisió que el sistema sanitari es dediqués bsicament a tractar pacients amb Covid-19 i ha remarcat: "Aix no ens ho podem tornar a permetre".

CLOTET: "VACUNA ÉS UNA PARAULA MÍTICA"

Per la seva banda, el director de l'Institut IrsiCaixa i cap del servei de malalties infeccioses de l'hospital Germans Tries i Pujol (Badalona), Bonaventura Clotet, ha apostat per "un diagnstic immediat i proves serolgiques a tota la població més que per una vacuna".

"Vacuna és una paraula mítica. Confio molt més en un tractament que bloquegi el virus", ha concls.