BARCELONA, 7 ago. (EUROPA PRESS) -
L'estiu incideix en les toxiinfeccions alimentàries (Tia) --patologies que es produeixen per la ingestió d'aliments contaminats amb agents biològics o les seves toxines--, a causa que la calor afavoreix el creixement de microorganismes, i el 60% d'aquests brots es concentren en aquesta època.
L'Agència de Salut Pública de Catalunya, de la Conselleria de Salut, ha volgut desmuntar falses creences sobre aquestes patologies a través d'un comunicat aquest divendres.
En primer lloc, les Tia no s'originen únicament als restaurants ja que entre un 30% i un 50% de les Tia registrades s'han produït a l'àmbit domèstic, ha detallat.
En segon lloc, és fals que els aliments contaminats facin mala olor , tinguin aspecte dolent o gust dolent, ja que la majoria de microorganismes patògens poden multiplicar-se sense alterar l'aliment.
Una altra falsa creença, és que aliments sobrants de menjars anteriors continuïn com a aptes per al consum amb només escalfar-los, ja que l'aliment pot contaminar-se i en funció de la temperatura de conservació, presentar un augment de microorganismes que generin una Tia.
Per evitar-lo s'aconsella mantenir aquests aliments refrigerats el mínim temps possible o congelar-los, i els aliments cuinats tornar-los a escalfar a 70 graus per eliminar qualsevol possible càrrega microbiana.
Finalment, és fals que afegir vinagre o llimona a productes com el seitó, la maionesa o musclos crus eviti el risc de Tia, ja que tot i que siguin àcids, l'efecte contra el creixement microbià és insuficient, i per tant, no ofereix garanties de seguretat alimentària.
ALTRES CONSELLS
Salut Pública ha informat que, davant dels menjars que es preparin per consumir a l'aire lliure, el creixement dels microorganismes depèn del temps que es tarda a menjar i la temperatura a la qual es conservi, i per tant ha aconsellat refrigerar l'aliment per sota dels 7 graus i si cal guardar més d'una hora, sigui per sota dels 4 graus.
A més ha recordat: Rentar-se les mans, netejar superfícies i aliments; separar els aliments crus dels cuinats; coure suficient els aliments i reescalfar correctament la menjada sobrant, i refredar la cosa més ràpid possibles els aliments cuinats.