Actualitzat 17/02/2014 16:45

La sala Barts estrenarà el muntatge 'Tomás Moro, una utopía'

Presentación de 'Tomás Moro, una utopía' con I.Amestoy, T.Townsend y J.L.Patiño
Foto: EUROPA PRESS

BARCELONA, 17 Feb. (EUROPA PRESS)

La sala Barts estrenarà a Barcelona del muntatge 'Tomás Moro, una utopía', escrit a cinc mans per W. Shakespeare, A. Munday, H.Chettle, T. Dekker i T. Heywood.

   Aquest espectacle, auspiciat per la Fundació Universitat Internacional de la Rioja (UNIR) i estrenat al Festival d'Almagro, parteix d'una versió del dramaturg Ignacio García May, sota la direcció de l'anglesa Tamzin Townsend, artífex d'èxits teatrals com 'El mètode Grönholm' i 'Un Déu salvatge'.

   L'elenc està encapçalat per José Luis Patiño, en el paper de Tomás Moro, a més de nou actors més que s'entrellacen amb les narracions del paper de l'Historiador, l'onzè actor, encarnat per Paco Déniz, que va vestit d'Armani i va teixint la història.

    La història està dividida en tres actes molt cinematogràfics i mostra el Tomás Moro pensador, polític i home amb totes les seves contradiccions, en una reivindicació de la seva figura, que va passar a la història com un conseqüent objector de consciència davant dels dictats despòtics del rei Enric VIII.

    Segons ha explicat Townsend en roda de premsa, les tres dificultats més grans d'aquest muntatge són precisament haver estat escrita a cinc mans, la no aparició d'Enrique VIII i els constants salts en el temps.

    Tot i això, han sortit al pas gestant aquest personatge Historiador --conscients que comporta un filtre més a l'obra (a més del censor de l'època i de la mateixa dramatúrgia de García May--, i han construït el relat com un "gran flashback" que arrenca moments abans de ser decapitat.

   Si la primera part mostra un home dinàmic "capaç de parar una revolució", la segona recorre el seu entorn acadèmic de la mà d'Erasme de Rotterdan, i al tercer apareix el seu dilema moral i el seu declivi, de manera que la història passa per un estat d'acció, de gràcia i llàgrimes.

"UN HOME DAURAT"

   "Era un home daurat: amb una gran capacitat de treball, un gran cervell, juganer, amb sentit de l'humor, creia en l'educació de les dones i era la mà dreta del rei", ha explicat Townsend, que ha subratllat que malgrat tenir-ho tot al seu favor ho va perdre tot després de ser fidel a la seva consciència.

    Amb una escenografia moderna i un vestidor d'època actualitzat, el muntatge té un suport audiovisual que li confereix "color, energia, compromís i implicació", ha relatat.

    Segons Patiño, una de les dificultats del paper és dotar de coherència el personatge, ja que les seves intervencions deixen traslluir el toc de les diferents mans autores.

    Patiño ha defensat l'enorme interès d'aquesta posada en escena perquè "és com un catàleg del teatre de l'època" des del teatre més popular fins als monòlegs de Shakespeare.

    A més, ha reivindicat la figura de Tomás Moro davant de la classe política actual: "Trobo a faltar aquesta dosi d'utopia i de recordar que el final últim és la felicitat dels ciutadans", ha dit.

   Entre el 27 de febrer i el 9 de març l'espectacle podrà veure's a Barcelona, abans d'acabar la gira a Bilbao.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés