Publicat 06/12/2014 11:28

La sal no engreixa ni afavoreix la retenció líquids si es consumeix de manera moderada

Sal, Salero
WIKIMEDIA/JODSALZ MIT FLUOR UND FOLSAEURE

MADRID, 6 des. (EUROPA PRESS) -

La sal no engreixa ni afavoreix la retenció líquids si es consumeix de manera moderada, segons ha assegurat el dietista-nutricionista, Guillermo Rodríguez, amb motiu del llançament de la campanya 'Llicència per menjar', impulsada per la Federació Espanyola d'Indústries de l'Alimentació i Begudes (FIAB).

Una iniciativa que té com a objectiu "desterrar falsos mites" en l'àmbit de l'alimentació i que, a més, té la col·laboració d'experts internacionals que cada setmana tenen un espai propi a Radio 5 Todo Noticias d'RNE.

"La sal és acalòrica, pel que no aporta cap tipus de calories en si mateixa i no engreixa. D'igual manera, no fa que retinguem líquids, sempre que la consumim d'una forma moderada", ha postil·lat, per recordar que el motiu d'aquesta "demonització" es deu al fet que els últims anys el consum de sal a Espanya ha estat per sobre dels cinc grams diaris recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

I és que, tal com ha reconegut, superar aquesta quantitat pot ser un factor de risc per desenvolupar problemes cardiovasculars o hipertensió arterial. "A Espanya actualment consumim més sal de la recomanada. Segons l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició prenem més de nou grams diaris, quan el seu excés és un factor clau en l'increment de la pressió arterial", ha postil·lat la responsable de la Unitat de Nutrició de FIAB, Carolina Muro.

De fet, el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat ha signat els últims anys diferents acords amb FIAB, gràcies als quals la indústria alimentària està reduint de mica en mica la quantitat de sal en els seus productes. Ara bé, aquest abús ha provocat que s'estengui la "falsa creença" que la sal engreixa, reté líquids i provoca sobrepès.

MINERAL "NECESSARI" PER A L'ORGANISME

"Hem de partir de la base que la sal o el sodi és un mineral necessari per a l'organisme i, per tant, és clau en una dieta equilibrada. Quan parlem de sal hauríem de pensar més en un tema de salut que en una qüestió d'estètica", ha insistit Rodríguez.

Aquestes declaracions han estat corroborades per Muro qui, a més, ha afegit que, entre d'altres funcions, permet controlar la quantitat de l'aigua del cos, ajuda a la seva hidratació i manteniment del PH de la sang i, al mateix temps, desenvolupa un "important" paper en la seguretat alimentària.

Per tant, la clau del consum està en la moderació. En aquest sentit, el dietista-nutricionista ha destacat la necessitat d'incloure els cinc grams diaris que recomana l'OMS en l'alimentació variada, equilibrada i moderada. "Hem d'acompanyar la dieta amb un estil de vida saludable i una vida activa, ja que mitjançant la sudoració provocarem la pèrdua dels minerals en els que es troben sobretot les sals", ha recalcat.

Finalment, els experts han recordat que molts aliments contenen sal o sodi en si mateixos, pel que han assegurat que, en ocasions, és "suficient" amb afegir espècies i condiments diferents perquè, en aquests casos, la principal funció de la sal és potenciar els sabors dels aliments.

"Com a consumidors tenim la possibilitat de controlar la nostra ingesta de sal, d'una banda consultant la informació nutricional a l'etiquetatge dels productes i, per d'una altra, reduint la seva incorporació a través del saler", ha tancat Muro.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés