Publicat 22/09/2019 11:35CET

Rosa Ribas inicia una sèrie d'una família de detectius amb 'Un afer massa familiar'

L'escriptora Rosa Ribas
EUROPA PRESS

   L'autora reflexiona sobre el paper dels secrets i la 'microcorrupció'

   BARCELONA, 22 set. (EUROPA PRESS) -

   L'escriptora Rosa Ribas explora la complexitat de les relacions familiars a la seva novella 'Un afer massa familiar' (Tusquets/Capital Books), la primera entrega d'una srie que beu del gnere negre protagonitzada per una família de detectius del barri de Sant Andreu, a Barcelona.

   La nova obra --la seva tretzena novella-- és un relat que fusiona dos dels temes favorits de l'autora: les "histries de famílies complicades" i els detectius, ha explicat Ribas en una entrevista d'Europa Press.

   L'autora ha assegurat que volia escriure una "novella familiar" i que s'ha servit del gnere negre per crear la paradoxa entre membres d'una família que es dediquen a investigar, alhora que s'oculten secrets entre ells.

   "És gnere negre, sobretot perqu toca el tema familiar, un dels més negres que hi ha", ha valorat Ribas.

LA NECESSITAT DE SABER

   Després de la publicació de l'obra, que Ribas ha gestat durant dos anys, l'escriptora ha concls que "de vegades és millor no saber" i que l'excés de coneixement pot destruir, encara que reconeix que la necessitat de conixer és innata en l'ésser hum.

   La construcció de la memria és un altre dels punts que l'escriptora aborda en la seva nova obra, i considera que és un relat "fet a mida" perqu l'individu tendeix a adaptar els seus records a la imatge que té de si mateix.

   Aquestes modificacions fan de l'ésser hum un narrador i un mentider "per naturalesa", ha valorat l'autora.

TOLERNCIA DE LA MICROCORRUPCIÓ

   La crítica social també és present en la nova novella de Ribas, que ha abordat des d'un 'minicacic' en el sector de la construcció, i ha considerat que s'han creat estructures a nivell de barri: "És cosa que estava all, no he anat a buscar-ho", ha assegurat l'escriptora.

   Ribas ha assenyalat que, al seu parer, la normalització i l'arrelament de la 'microcorrupció' en entorns quotidians ha incidit que es produeixi "un nivell de tolerncia més alt a la gran corrupció".

   Si bé Ribas ha reflexionat que la corrupció és "un problema hum", considera que en altres pasos, com Alemanya --on viu des de fa més de dues dcades--, no se l'aplaudeix i est més castigada.

   L'explotació laboral dels immigrants és també objecte de crítica de l'autora, qui assenyala que est arrelada a la societat.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés