Publicat 31/1/2019 16:37:56CET

Rosa María Mateo afirma que l'ampliació de la programació de TVE en català vol fer competència a TV3

Ricardo Rubio - Europa Press

Assegura que no s'està "aferrant" a la cadira de comandament i que se n'anirà quan es resolgui el concurs per elegir Consell d'Administració

MADRID, 31 Gen. (EUROPA PRESS) -

L'administradora única de RTVE, Rosa María Mateo, ha explicat aquest dijous al Congrés que si la Corporació ha decidit ampliar les hores de programació en català a TVE de Catalunya és per fer la competència a la cadena autonòmica TV3, "l'única que té una audiència forta" en aquesta autonomia.

Mateo ha respost així en la seva compareixença davant la Comissió de Pressupostos de la Cambra, en què tant el PP, com Units Podem i Cs, li han preguntat per aquesta proposta que la mateixa administradora única va anunciar el passat mes de gener.

Segons ha indicat, actualment s'emeten 20 hores i mitja en català a TVE, una xifra que miraran de quadruplicar, fins a les 80, en dos anys. Aquesta iniciativa es farà en dues fases. Per a la primera, ha explicat Mateo, tenen pressupostats per al 2019 més de 17 milions d'euros, per la qual cosa, només es podrà dur a terme si s'aproven els pressupostos.

La intenció de l'equip de Mateo és incloure en la programació en TVE de Catalunya informatius, programes de debat, magazins, pel·lícules o espais de ficció, entre d'altres, en català i de "contingut generalista". Es tracta, segons ha apuntat, d'incloure en la programació de TVE la "llengua materna" de Catalunya i emetre-la "en harmonia amb l'ús del castellà, com es fa en la societat".

UNS COMPTES INFLATS

La qüestió sobre Catalunya ha estat una de les més sol·licitades per l'oposició que, a més, ha qüestionat a l'administradora única per les xifres que planteja el Govern central als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per al 2019. Tant Ciutadans com el PP s'hi han mostrat molt crítics.

El portaveu popular en aquesta matèria, Ramón Moreno, ha destacat el que considera una "penosa" i "desastrosa" tasca de Mateo al capdavant de la Corporació que, al seu judici, tampoc no dona esperança als espanyols pel que fa a l'execució d'aquestes partides.

Moreno li ha recriminat que hagi heretat una RTVE en termes econòmics positius i amb contingut reeixit i ara les audiències "hagin caigut" en la cadena pública. A més, li ha recriminat l'augment de pressupostos per al personal o la falta de gestió per abordar el deute de la Corporació. "Són uns comptes inflats i incoherents amb la posició que el PSOE ha mantingut" al Congrés, ha indicat.

També els taronges han tingut un discurs crític amb Mateo. Al seu portaveu, Guillermo Díaz, li preocupa l'ús d'aquests comptes per part d'una administració que, segons ha indicat, no ha canviat gens pel que fa a la RTVE del govern anterior. "Cada vegada menys espanyols miren els informatius", ha lamentat.

REVISIÓ DE SALARIS I AUGMENT DE PLANTILLA

També ha mostrat la seva preocupació per l'externalització d'algunes produccions, la signatura de contractes "sense control intern", per part de la direcció de RTVE.

A aquestes paraules, Mateo ha assegurat que es tracten d'uns PGE equilibrats que sí que augmenten --en un 6,6%-- la partida de personal, per "la pujada de les bases de cotització de la Seguretat Social i les revisions de salari en virtut del segon acord per a la millora de l'ocupació pública i de condicions de treball. També s'han tingut en compte el creixement vegetatiu per antiguitat i es preveu un augment de plantilla de 12 persones per reforçar els serveis digitals i la nova programació a Catalunya.

Aquest augment de plantilla per a una millora de la programació digital es deu, segons ha explicat, al fet que la Corporació està posant "especial atenció" als nous "hàbits de contingut de la gent jove" i ha destacat la creació d'una Direcció de Projectes d'Estratègia Corporativa que conjumina les àrees d'innovació de la casa per a una millor "transformació digital" de la mateixa.

Pel que fa a la problemàtica dels contractes, que ha plantejat Citadans, l'administradora única aclareix que, encara que no compti amb un Consell d'Administració, s'ha creat un grup de 6 o 8 persones que sempre estan presents per assessorar-la. Entre aquest grup d'experts es troben responsables financers, de programació de comunicació o del departament jurídic de la Corporació, entre d'altres.

AUDIÈNCIES FLUIXES

El que sí que ha reconegut és que les audiències dels informatius estan sent "fluixes", però, segons ha explicat, l'opinió que li arriba des del carrer és que ara agraden més.

D'altra banda, ha negat les crítiques del PP i Ciutadans sobre la seva posició d'administradora única. "No tinc cap inconvenient en què hi hagi un concurs i me'n vagi cap a casa. No estic enganxada a la cadira, no m'importa, me n'aniré quan decideixin que cal canviar", ha apuntat.

Sobre la renovació del Consell d'Administració de RTVE, s'hian referit els portaveus de PSOE i Units Podem en aquest debat, José Miguel Camacho i Noelia Vera, respectivament. El primer ha recordat que el procés està ara en fase de resolució de recursos, que han presentat alguns dels candidats a presidir la Corporació, i que caldrà esperar al febrer, perquè el gener és inhàbil parlamentàriament parlant, per continuar amb el concurs. Vera, a més, ha fet una crida als populars i taronges a constrènyer la fi d'aquesta decisió amb la seva majoria a la Taula del Congrés.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.