Actualitzat 30/06/2014 16:24

El Romea explorarà l'univers de Lou Reed, Sándor Marai i Jean Racine en la nova temporada

Presentación de la temporada 2014-2015 del Teatre Romea
Foto: EUROPA PRESS

El teatre aconsegueix incrementar el volum d'espectadors i augmenta la seva recaptació

BARCELONA, 30 Jun. (EUROPA PRESS)

El Teatre Romea de Barcelona estrenarà el 16 de setembre una nova temporada fins al juny en la qual explorarà els universos del músic Lou Reed i els escriptors Sándor Marai, Ernest Thompson, Miguel de Cervantes i Jean Racine, a més d'acollir el debut teatral de Cesc Gay.

   Segons ha avançat en roda de premsa el director de la sala, Borja Sitjà, en la primera temporada que dissenya com a màxim responsable --després de la marxa de Julio Manrique del càrrec--, el curs teatral arrencarà amb l'obra de Juan Villoro, Juan Cabestany i Pau Miró 'Des de Berlín L.R', sobre la figura de Lou Reed, amb direcció d'Andrés Lima i interpretada per Nathalie Poza i Pablo Derqui, en un viatge per l'univers contradictori d'aquesta figura.

   Gorg ha assegurat que aquesta serà segurament la "peça més bonica" de la seva vida, ja que ella sempre havia volgut ser Lou Reed, pel que serà una experiència molt especial ja que l'espectacle serà un homenatge a la seva obra, ha pronosticat.

   Prendrà el relleu l'adaptació d'una de les millors obres, segons Sitjà, del novel·lista Sándor Marai 'L'última trobada' que dirigirà Abel Folk, i en què també actuarà al costat de Jordi Brau per enllumenar la trobada de dos amics després de 41 anys de separació.

   Entre novembre i gener, el Romea acollirà l'adaptació del clàssic contemporani 'A l'estany daurat', d'Ernest Thompson a càrrec de Magüi Mira amb la interpretació de Lola Herrera, Héctor Alterio, Luz Valdenebro, Camilo Rodríguez i Mariano Estudillo en una producció de Pentación Espectacles.

   Més tard, Sergi Belbel es posarà al capdavant de la direcció i traducció de 'Fedra', de Jean Racine, de la qual ha dit: "És un monument a la paraula, al desig femení i una de les obres més importants de la literatura dramàtica"; i ha confessat que és la seva obra favorita i que li ha costat sang, suor i llàgrimes traduir aquest 'cim' de l'alexandrí francès.

   L'elenc d'aquesta peça estarà liderat per Lluís Soler, Jordi Banacolocha i Emma Vilarasau, qui aprofitant una crida de Sitjà, li va suggerir que programés aquesta obra sobre el desig femení, ha explicat l'actriu.

   Entre març i maig, el cineasta Cesc Gay debutarà en l'escriptura i direcció teatral amb 'Els veïns de dalt', producció del Romea, Elefant i Mola Produccions per a la que tindrà Pere Arquillué, Nora Navas, Àgata Roca i Jordi Rico, i que explora la convivència i les relacions de parella.

   Posarà punt final a la temporada oficial el clàssic cervantí 'Entremeses' amb direcció a càrrec de José Luis Gómez i un elenc amb Julio Cortázar, Miguel Cubero, Palmira Ferrer, Javier Lara i Luis Moreno, entre d'altres --en una coproducció del Romea amb Clásicos a Alcalá, Teatre Calderón de Valladolid i Teatre Principal de Saragossa--.

   Tot i això, segons Sitjà, el juny s'ha deixat un espai en la programació per a "coses que poden passar" amb tal de dotar de flexibilitat la sala en unes propostes que s'anunciaran més endavant, a més d'una obra per al Festival Grec, festival amb el qual aspira a tenir una aliança estable.

ACTORS SOLS EN ESCENA

   Els dilluns, s'introduirà la nova modalitat 'Sols' protagonitzada per actors i escriptors perquè "diguin el que vulguin per un dia davant del públic", el que mai podrien dir als espectadors i que tenen ganes de dir: "M'han dit que sí molts", ha dit el director, que ja té les confirmacions de Viggo Mortensen, Ariadna Gil, Pere Arquillué, Juan Echanove, Nathalie Poza i Emma Vilarassau, entre d'altres.

   El tercer bloc d'aquesta temporada és 'Offside' amb espectacles que es realitzaran fora de l'escenari, una proposta que ha iniciat Manrique, mentre que una altra línia de programació serà recuperar l'aposta infantil en col·laboració amb el Taller de Músics i l'associació Viu el Teatre.

   El Romea Internacional serà l'aposta del centre per la internacionalització, amb l'ambició que les produccions del teatre puguin girar a l'estranger.

   A falta d'un mes per al tancament de la temporada, el Romea ha registrat 83.000 espectadors --amb una estimació sobre l'últim mes--, el que significa un augment molt important respecte a l'anterior, en què es va situar en 60.000 espectadors, ha explicat el president del Grup Focus, Daniel Martínez.

   Aquestes xifres, satisfactòries però no ideals, han revertit en una recaptació d'1,4 milions d'euros, el que significa 400.000 euros més que la temporada anterior gràcies a un total de 347 funcions amb una ocupació del 60%, molt per sobre de l'any passat --que es va situar al 45%--, tot i que el preu de les entrades aquesta temporada ha estat per sota de les de la temporada passada.

   A més, el teatre ha realitzat una cinquantena de bitlles amb els seus espectacles en gira --amb 17 a Catalunya i altres 33 fora--, significant això un augment considerable respecte a l'any anterior, però molt per sota dels 136 de fa dues temporades.

   "És un Govern contra la cultura, que manté la barbaritat d'un IVA del 21% que afecta directament la capacitat de les empreses per continuar produint", ha dit Martínez que ha deixat la negociació per a la rebaixa de l'IVA el que ha fet considerar-se fracassat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés