Actualitzat 31/10/2014 13:17

El risc de pobresa augmenta cinc dècimes fins afectar el 19,8% de catalans

Pobreza, pobre, indigente, mendigo, sin techo, persona pidiendo en la calle
Foto: EUROPA PRESS

Els més vulnerables: estrangers (56,3%), els que viuen de lloguer (48,2%) i els sense estudis (30%)    

BARCELONA, 31 Oct. (EUROPA PRESS) -

El 19,8% dels catalans estava en risc de pobresa el 2013, cinc dècimes més que l'any anterior, quan la vulnerabilitat social afectava el 19,3% de la població, segons ha revelat aquest divendres en un comunicat l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat).

   A principis d'aquest any l'Idescat va canviar el mètode de càlcul de la pobresa a Catalunya per adaptar-se al nou cens i al sistema utilitzat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), fet que suposa "acostar-se més a la realitat i oferir dades més exactes", ha al·legat.

   Amb aquest nou mètode, que va dibuixar una reducció del risc d'exclusió social entre el 2011 i el 2012, en plena crisi, l'Idescat ha constatat que la pobresa s'acarnissa especialment amb els nens: el 27,3% dels menors catalans estava el 2013 en situació d'extrema vulnerabilitat, un 0,6% més que a l'any anterior.

   L'Idescat considera que una persona està en risc d'exclusió social si el 2013 va ingressar menys de 9.423 euros, un 0,5% menys del llindar que va utilitzar el 2012, mentre que en el cas de les famílies amb dos fills va utilitzar una mitjana de 19.788 euros.

   La renda neta mitjana anual de les llars catalanes es va situar l'any passat en 30.423 euros, un 1,4% menys a l'any anterior, i la renda mitjana per persona va ser de 12.111 euros, un 0,4% inferior.

   La desigualtat en la distribució de la renda es va mantenir estable respecte l'any anterior, quan el 20% de les llars amb més ingressos acumulaven 5,7 vegades els ingressos del 20% dels més desafavorits.

   Segons la composició de la llar, el risc de pobresa té més incidència a les llars amb fills dependents, amb una taxa del 24,8%, i en el cas de les famílies monoparentals, la xifra es dispara fins al 43,3%.

   Els grups més vulnerables són la població estrangera, amb una taxa de pobresa del 56,3%, els catalans que viuen de lloguer, amb una afectació del 48,2%, i els que no tenen estudis, el risc dels quals supera el 30%.

   Si no existissin les ajudes socials a Catalunya, la taxa de pobresa seria del 40,2%, que es redueix al 24,1% després de comptabilitzar les pensions de vellesa, i al 19,8% quan s'incorporen totes les transferències socials.

TAXA AROPE

   En relació amb la taxa Arope, que mesura el risc a l'exclusió social d'acord amb criteris més amplis, es va situar l'any passat en un 24,3%, quatre dècimes menys que el 2012 i una xifra semblant a la mitjana de la Unió Europea (UE), on hi ha un risc del 24,5%.

   La taxa Arope complementa l'indicador del risc de pobresa --expressat en termes merament monetaris i no de qualitat de vida-- i té en compte també el nombre de persones que viu en llars amb baixa intensitat laboral i amb privacions materials severes.

   Del càlcul d'aquest paràmetre es dedueix que un 43,6% de catalans no va poder costejar un mínim d'una setmana de vacances l'any passat, que el 40% no podia fer front a despeses imprevistes, el 9,8% no podia pagar les seves factures i que el 7,3% no es podia permetre usar el cotxe.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés