Publicat 31/01/2014 21:29

Rigau lamenta que el TSJC obliga els directors a "incomplir" la LEC amb el 25% en castellà

Irene Rigau, consellera de Enseñanza de la Generalitat
EUROPA PRESS

Avisa que pot provocar un "xoc de trens" als centres

BARCELONA, 31 gen. (EUROPA PRESS) -

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha lamentat aquest divendres que la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que fixa el 25% de l'horari lectiu en castellà a cinc escoles obliga els directors dels centres afectats a "incomplir" la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), i el Govern ho recorrerà.

Ho ha dit en roda de premsa després que la Secció Cinquena de la sala contenciosa administrativa del TSJC hagi emès diversos autos, a data de 30 de gener, que fixen que el castellà estigui al 25% de l'horari lectiu per garantir la seva presència mínima com a llengua vehicular "al col·legi, al curs i a la classe de referència" dels alumnes de cinc famílies recurrents.

És la primera vegada que el tribunal fixa una quota mínima de castellà a les aules, i la sala ha acordat requerir als directors de les escoles afectades que adaptin les "disposicions pedagògiques oportunes" en un mes comptant des de la notificació, i donant-ne compte al tribunal.

Rigau ha afirmat que la resolució del tribunal li provoca un sentiment d'indignació perquè té un caràcter incomprensible per al sistema, ja que pretén estendre a tot el grup-classe la petició de cinc famílies i vuit alumnes sense tenir present la resta, fet que pot provocar un "xoc de trens" que el departament sempre ha volgut evitar.

S'ha posat en contacte amb els centres i els convocarà per assumir com a pròpia la demanda del TSJC, tot i que presentarà un recurs contra els autos i s'esperarà a obtenir resposta per actuar.

ALS DIRECTORS

Està sorpresa que el TSJC es dirigeixi directament als directors de centre perquè compleixin la resolució, el qual els posa en una "situació particular", ja que és la Conselleria d'Ensenyament --i no les escoles- qui executa la normativa organitzativa del sistema educatiu.

"Costa molt d'entendre que es vulgui obligar als centres i directors a incomplir la LEC quan el seu desplegament és vigent", ha criticat Rigau, i ha afegit que el Tribunal Constitucional (TC) encara no ha dictat sentència sobre la constitucionalitat de la norma catalana.

Per això, veu "absolutament sorprenent" que el TSJC hagi fixat un percentatge, perquè caldria haver esperat a la decisió del TC.

EL MODEL VALENCIÀ I BALEAR

Rigau té la sensació que per via judicial es pretén imposar a Catalunya el model que el PP ha implantat a Balears i el País Valencià: "Quina és la base d'un 25%? Els centres ens ho pregunten. El referent balear? El del País Valencià? Des de quan ens dediquem a trossejar la llengua des dels tribunals?".

Des del punt de vista pedagògic, ha deplorat que el percentatge alteri el projecte educatiu i lingüístic del centre a través d'una resolució i a mig curs: "Pedagògicament ningú pot veure-hi cap tipus de coherència".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés