Publicat 11/12/2019 15:53:49 +01:00CET

Ribó recomana revisar la compensació a Catalunya i Madrid per pacients d'altres CCAA

Síndic de Greuges, Rafael Ribó
EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 11 des. (EUROPA PRESS) -

El síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha emès un comunicat aquest dimecres davant la polèmica suscitada per la seva afirmació d'aquest dilluns que els pacients d'altres comunitats autònomes generen un sobrecost, en què ha cridat a revisar la compensació que rep Catalunya i Madrid per atendre a aquests pacients.

"Fa falta revisar i adequar a la realitat la fórmula per calcular el pagament d'aquest sobrecost a la sanitat catalana quan atén -i fa bé d'atendre- pacients procedents d'altres comunitats", i el mateix passa amb Madrid.

Ha assenyalat que tot i que està previst que aquests costos "siguin compensats, no es compleix íntegrament", per la qual cosa demana revisar-ho, i tot i que ha subratllat la qualitat del sistema de salut pública del conjunt de l'Estat, ha mostrat preocupació per les llistes d'espera.

Ribó ha assenyalat que el Sistema Nacional de Salut preveu en Centres, Serveis i Unitats de Referència (Csur) que els pacients d'altres comunitats tractats per malalties complexes en el sistema públic de Catalunya -amb 83 centres de referència- i el de Madrid -86 centres-, per ser les que tenen més efectius i avanços tecnològics.

Això s'afegeix al procés de complexitat de les intervencions, cada cop més sofisticades i de més durada, que repercuteixen en la demora de l'atenció d'altres intervencions més senzilles" i en requerir més temps de quiròfan.

Des de fa tres anys s'han incrementat un 21% les intervencions oncològiques als hospitals de referència, a causa que s'operen òrgans o situacions que abans no es podia operar gràcies a avanços en medicina com la robòtica -que s'ha implementat a Catalunya fins al punt que l'ICS és la institució més robotitzada de l'Estat-, que permet més precisió.

"PROBLEMES ESTRUCTURALS"

Ribó ha recordat que fa temps que alerta de "problemes estructurals" en el sistema de salut que es donen en tot l'Estat: els principals són baixes retribucions i dotacions de persona, el desfasament d'inversions necessàries i la progressiva jubilació de personal, davant el que crida a incrementar les inversions en salut.

També ha destacat que el nombre de queixes que rep sobre salut són "proporcionalment inferiors al nombre d'usuaris potencials, en comparació d'altres serveis públics", valorant la seva qualitat.