Publicat 11/12/2019 15:53

Ribó recomana revisar la compensació a Catalunya i Madrid per pacients d'altres CCAA

Síndic de Greuges, Rafael Ribó
EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 11 des. (EUROPA PRESS) -

El síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha ems un comunicat aquest dimecres davant la polmica suscitada per la seva afirmació d'aquest dilluns que els pacients d'altres comunitats autnomes generen un sobrecost, en qu ha cridat a revisar la compensació que rep Catalunya i Madrid per atendre a aquests pacients.

"Fa falta revisar i adequar a la realitat la fórmula per calcular el pagament d'aquest sobrecost a la sanitat catalana quan atén -i fa bé d'atendre- pacients procedents d'altres comunitats", i el mateix passa amb Madrid.

Ha assenyalat que tot i que est previst que aquests costos "siguin compensats, no es compleix íntegrament", per la qual cosa demana revisar-ho, i tot i que ha subratllat la qualitat del sistema de salut pública del conjunt de l'Estat, ha mostrat preocupació per les llistes d'espera.

Ribó ha assenyalat que el Sistema Nacional de Salut preveu en Centres, Serveis i Unitats de Referncia (Csur) que els pacients d'altres comunitats tractats per malalties complexes en el sistema públic de Catalunya -amb 83 centres de referncia- i el de Madrid -86 centres-, per ser les que tenen més efectius i avanos tecnolgics.

Aix s'afegeix al procés de complexitat de les intervencions, cada cop més sofisticades i de més durada, que repercuteixen en la demora de l'atenció d'altres intervencions més senzilles" i en requerir més temps de quirfan.

Des de fa tres anys s'han incrementat un 21% les intervencions oncolgiques als hospitals de referncia, a causa que s'operen rgans o situacions que abans no es podia operar grcies a avanos en medicina com la robtica -que s'ha implementat a Catalunya fins al punt que l'ICS és la institució més robotitzada de l'Estat-, que permet més precisió.

"PROBLEMES ESTRUCTURALS"

Ribó ha recordat que fa temps que alerta de "problemes estructurals" en el sistema de salut que es donen en tot l'Estat: els principals són baixes retribucions i dotacions de persona, el desfasament d'inversions necessries i la progressiva jubilació de personal, davant el que crida a incrementar les inversions en salut.

També ha destacat que el nombre de queixes que rep sobre salut són "proporcionalment inferiors al nombre d'usuaris potencials, en comparació d'altres serveis públics", valorant la seva qualitat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés