Publicat 21/04/2016 14:20CET

Ribó elabora un codi de bones pràctiques amb les funeràries per evitar lesions de drets

El Síndic de Greuges Rafael Ribó con A.Gassió, J.J.Domingo (Mémora) y J.Ventura
EUROPA PRESS

BARCELONA, 21 abr. (EUROPA PRESS) -

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha firmat aquest dijous amb l'Associació d'empreses Funeràries de Serveis Funeraris de Catalunya un codi de bones pràctiques per evitar que els drets dels usuaris puguin ser danyats.

En declaracions als mitjans després de la firma del codi, Ribó ha assegurat que és un codi de 20 principis que evidencien que el servei funerari és bàsic, públic i universal i que existeixen uns drets bàsics que s'han de mantenir.

Ribó ha assegurat que la institució ha rebut queixes d'usuaris de les funeràries com l'escala de preus, la insatisfacció amb l'atenció, la falta d'informació i la no professionalització, i que el codi vol "esmenar" drets bàsics que es poden danyar si se segueix el model que es va signar amb l'administració el 2009.

Entre els principis que recull el codi figuren la consideració de la persona com a titular de drets subjectius, vetllar per la professionalització dels treballadors, la llibertat d'elecció, una informació transparent, el respecte a les creences religioses i una política de preus clara i comprensible.

El Síndic de Greuges ha assenyalat, respecte a la voluntat d'establir uns paràmetres de preus tancats, que treballarà perquè es tinguin en compte la diversitat de situacions econòmiques i puguin disposar d'uns preus raonables i assequibles, de la mateixa manera que s'ha aconseguit en serveis bàsics energètics.

El codi exposa que les empreses han d'atendre les obligacions de prestació dels serveis funeraris que determinin les administracions públiques, d'acord amb el que estipulen les ordenances municipals o altres normes amb les persones sense recursos, a les quals s'haurà de prestar un servei funerari digne.

Una altra de les finalitats del codi és que serveixi d'orientació per resoldre els conflictes que en ocasions sorgeixen entre els serveis funeraris i els seus usuaris.

DUES REUNIONS ANUALS

El Síndic i les empreses funeràries es reuniran dues vegades a l'any per fer el seguiment del codi, i Ribó ha assegurat que si s'incompleix algun dels punts del codi "ho evidenciarà, denunciarà l'incompliment a l'associació i a l'administració corresponent".

Per la seva banda, la presidenta de l'associació, Ana Gassió, que ha estat acompanyada en la firma pels vicepresidents de l'entitat, Joan Jesús Domingo (Mémora) i Josep Ventura (Àltima), ha remarcat que és un document que els satisfà i que les empreses funeràries es comprometen a seguir, i ha subratllat que és un codi que s'ha aprovat per unanimitat en les empreses.

Ha afirmat que existeix una Llei de serveis funeraris que estableix uns principis d'actuació, i ha considerat que les bones pràctiques "ja existeixen" en el sector.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés