La RGC serà compatible amb feines temporals d'un mes i es pausarà

L'RGC a dalt als 120.004 beneficiaris i assoleix que 3.500 personis trobin feina
EUROPA PRESS
Publicat 13/3/2019 18:49:20CET

Arriba a 120.004 beneficiaris i aconsegueix que 3.500 persones trobin feina

BARCELONA, 13 Març (EUROPA PRESS) -

El conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir el Homrani, ha explicat que el nou reglament de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) la farà compatible amb llocs de treball temporals de fins a un mes, durant el qual se suspendrà, però no es cancel·larà.

"Volem que no hi hagi un desincentiu en la incorporació al mercat laboral", ha explicat aquest dimecres en comissió parlamentària sobre aquesta prestació, en la qual ha observat que la suspensió arribarà quan se sumin 30 dies cotitzats en un contracte a jornada completa, i que tornaran a rebre-la si després no s'ha trobat feina.

Els beneficiaris de la RGC han crescut fins a les 120.004 persones, a data de febrer: d'aquests, 46.980 la reben com a complement a pensions no contributives, i la resta la reben sencera a través de 29.600 expedients --12.098 són d'una sola persona i els altres tenen més d'un beneficiari--.

En aquests, s'inclouen els 62.525 beneficiaris que percebien la Renda Mínima d'Inserció (RMI) quan es va començar a aplicar al setembre del 2017, i segons la Comissió Promotora de la RGC només s'han aprovat 10.468 expedients nous fins al gener del 2019, segons va informar en un comunicat.

Homrani ha destacat que un total de 3.500 persones que han rebut la prestació han trobat feina, i s'ha aconseguit reactivar 8.400 persones a l'atur i en situació de pobresa que no estaven inscrites al Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) perquè tenien falta de "confiança en el sistema".

Ha destacat que estan ultimant el reglament que la desenvoluparà, a l'espera d'aprovar el decret després de valorar al·legacions, i que oferirà novetats per a col·lectius vulnerables com els joves de més de 18 anys, els sensesostre i les famílies nombroses --com tenen ja les monoparentals--.

"CERTA INQUIETUD"

Davant les crítiques dels grups parlamentaris, ha admès que "hi ha hagut certa inquietud al voltant d'algunes situacions en les oficines d'atenció", però s'han solucionat, i ha assegurat que tracten de ser transparents i no tenen percentatges de denegació fora de l'habitual.

El Govern català està a l'espera d'aprovar el decret que donarà lloc a la creació del Consell de Govern de la RGC: "Estem pressionant la Comissió Jurídica Assessora perquè ja hem valorat totes les al·legacions", i esperen aprovar-les en breu.

Ha celebrat que s'ha baixat dels 18.000 expedients pendents al juny de l'any passat als 4.400, després d'aconseguir escurçar el procés fins a dos mesos i mig, i han destacat que han passat del 9% de sol·licituds que complien els requisits en un inici, al 30% actual.

El Homrani ha vist aquesta renda com un repte molt important pel Govern, que té unanimitat de les forces polítiques al Parlament i a la societat, i que suposarà un dret subjectiu: "El fet que a l'inici de la RGC no hi hagués Govern, amb l'afectació del 155, va dificultar aquesta implementació", amb mesos que no van ser efectius, ha dit.

GRUPS PARLAMENTARIS

La diputada de Cs Noemí de la Calle ha lamentat que El Homrani hagi iniciat la compareixença "amb el comodí del 155", en criticar els efectes negatius que va tenir l'aplicació d'aquest article, i ha observat que potser va ser un error aplicar tan ràpidament la prestació, a més de cridar a solucionar els problemes registrats amb el silenci positiu.

Des del PSC, Raúl Moreno ha afirmat que hi ha elements que fan pensar que el Govern no li dona la importància necessària, perquè no s'ha creat la comissió que la llei preveu en cinc mesos i "han passat 19 mesos", i ha assegurat que continuen existint denegacions poc justificades.

Des de CatECP, Marta Ribas ha afirmat: "No hem ampliat suficientment l'univers (de beneficiaris) tenint en compte l'objectiu que tenia aquesta llei", per la qual cosa no s'està complint el seu objectiu i ho ha atribuït mancant pressupost.

Vidal Aragonès (CUP) ha dit: "En una realitat de país amb 350.000 persones en situació de pobresa severa, no parlin d'efecte crida", i ha preguntat com justifiquen els silencis administratius que no van acompanyats de la transferència de la prestació i com es fan desistiments administratius sense un requeriment previ.

El diputat del PP Santi Rodríguez ha assenyalat que només el 14% de les peticions de recurs s'han resolt, davant de la qual cosa ha cridat a "no afluixar", i ha assenyalat que l'any passat es va aprovar una moció davant dels elevats números de rebutjos.

Des d'ERC, Marta Vilalta ha assegurat que les "ingerències" del 155 van impactar en el departament, cosa que rebutja que sigui una excusa, i ha dit que encara que hi ha coses a millorar, s'està en fase de presentació fins al 2020.

La diputada de JxCat Montserrat Macià ha dit que veu bona la tendència i que "fa falta continuar elaborant i implementant polítiques" que ataquin la situació actual de pobresa i desnonaments, i ha celebrat que les taules territorials milloraran la coordinació amb els ens locals.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.