Publicat 8/10/2019 17:35:53 +02:00CET

La Reunió Iberoamericana de Ministres d'Afers Socials demana homogeneïtzar les dades sobre discapacitat

Sessions plenàries de la II Reunió Iberoamericana de ministres d'Afers Socials.
SFG

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 8 oct. (EUROPA PRESS) -

La II Reunió Iberoamericana de Ministres d'Afers Socials ha acabat aquest dimarts a Andorra després d'aprovar una declaració per demanar, entre d'altres qüestions, homogeneïtzar les dades sobre discapacitat, assumpte que elevarà a la Cimera Iberoamericana de caps d'Estat i de Govern que se celebrarà el novembre del 2020 a Andorra.

El ministre andorrà d'Afers Socials, Habitatge i Joventut, Victor Filloy, ha manifestat en roda de premsa: "Sense dades no podem fer polítiques ni desenvolupar programes" que ajudin a salvaguardar els drets de les persones amb discapacitat, i és per això que demanem l'homogeneïtzació de les dades.

Les reunions de treball que s'han celebrat entre dilluns i aquest dimarts han servit per compartir experiències i treballar conjuntament, amb l'objectiu que tothom tingui "tots els drets garantits a qualsevol lloc del món", ha resumit Filloy.

El titular d'Afers Socials d'Andorra ha destacat que cal abordar des de tots els àmbits de la vida, fins i tot des d'abans de néixer, les necessitats i drets de les persones amb discapacitat, i que durant les reunions han exposat algunes "experiències interessants".

També ha valorat que la innovació social ha de ser la "base a partir de la qual començar a abordar aquests reptes" que han treballat durant la II Reunió Iberoamericana de Ministres d'Afers Socials.

En aquest sentit, Filloy ha insistit en el canvi d'enfocament, des d'un model assistencialista a un de "centrat en la persona", en el qual s'atenen capacitats i necessitats i que promou la normalització.

Per la seva banda, el secretari adjunt iberoamericà, Marcos Pinta Gama, ha afirmat que aquesta ha estat "una reunió de gran importància perquè han parlat de l'harmonització de les polítiques publiques per defensar les persones amb discapacitat".

Pinta Gama també ha agraït a Andorra el fet d'haver triat el tema de la innovació i la inclusió de les persones amb discapacitat per a la reunió, que ha estat "un gran èxit": s'ha aprovat una declaració que elevaran a la Cimera Iberoamericana de caps d'Estat i de Govern i ha comptat amb la representació dels 22 països, vuit dels quals representats pels mateixos ministres.