Actualitzat 03/12/2014 14:01

El retrat de la Família Reial d'Antonio López, obert al públic

Cuadro de la Familia Real de Antonio López
Foto: EUROPA PRESS

Patrimoni Nacional diu que ha estat "una espera relativament llarga" però "és impossible pressionar" un artista

MADRID, 3 (EUROPA PRESS)

El retrat de la Família Reial signat per Antonio López serà exposat per primera vegada al públic a l'exposició 'El retrat a les col·leccions reials. De Juan de Flandes a Antonio López', una mostra que començarà aquest dijous i serà inaugurada pel rei Joan Carles i la reina Sofia.

   Aquesta serà la primera vegada que 'La família de Joan Carles I' serà exposada al públic. L'exhibició del treball de López, que estarà acompanyat per altres 113 obres de diversos artistes i èpoques, suposa "el tancament" de l'obra del pintor manxec, després de posar-hi firma i data, segons ha explicat el president de Patrimoni Nacional, José Rodríguez-Spiteri.

   El mes de setembre passat es va conèixer que López havia acabat el citat equip, que havia començat vint anys abans. En aquesta pintura apareixen Joan Carles I, la reina Sofia i els seus tres fills: l'actual rei Felip VI, i les seves germanes Elena i Cristina.

   Tot i això, segons ha explicat Rodríguez-Spiteri, l'autor ha continuat llimant detalls fins "dies abans de l'exposició". López únicament va donar per conclosa l'obra en posar-li la firma i la data, que recull l'any del començament i de la seva finalització: 1994/2014.

   Patrimoni Nacional va habilitar fa un any i mig un estudi a la façana nord del Palau Reial perquè el pintor acabés la seva obra. Rodríguez-Spiteri, que ha ressaltat la seva "bona relació personal" amb el pintor, va visitar en diverses ocasions aquesta zona de treball i va poder observar els avenços que feia amb el quadre.

   "He estat testimoni de la seva tasca i he passat moltes hores a l'estudi. Entre d'altres coses, he vist tres caps diferents del Príncep d'Astúries, dos vestits diferents de la reina Sofia i diverses sabates diferents", ha assenyalat, fent broma respecte que no sabia quin seria el resultat final.

   El president de Patrimoni Nacional ha definit López com un artista "molt perfeccionista" i amb una forma de treball "que medita profundament i canvia". En qualsevol cas, ha reconegut que ha estat "una espera relativament llarga" i que Patrimoni "ha estat generós" amb l'autor. "És impossible pressionar un artista i marcar-li terminis", ha afegit.

OPINIÓ DEL REI

   Rodríguez-Spiteri ha afirmat que el rei ja va veure el quadre i creu que li va agradar. "Es va quedar molt impressionat de veure's a ell mateix fa vint anys, tot i que no sé si van ser les paraules exactes. Crec que li va agradar molt el quadre", ha apuntat.

   A manera d'anècdota del temps de treball d'Antonio López al Palau Reial, Rodríguez-Spiteri ha destacat la inclusió d'una "força de llum" per la part esquerra de l'equip, que fins i tot va suposar una anotació en un marge (13.48 hores, setembre) per saber el moment exacte d'aquest "efecte de reverberació".

   Una vegada conclosa l'exposició, 'La família de Joan Carles I' passarà al Saló d'Alabarders del Palau Reial, que rep aproximadament més d'un milió de visites, a les quals se sumen els assistents a actes oficials. Patrimoni Nacional ha confirmat que el preu per aquest equip s'ha mantingut en 50 milions de les antigues pessetes.

GRANS MESTRES RETRATEN REIS

   Per la seva banda, l'exposició de Palau Reial --que estarà oberta fins al 19 d'abril del 2015-- inclou 114 obres que recorren els retrats reials des de l'època Trastàmara a la casa d'Àustria, en el seu primer apartat, i des dels Borbons, al segle XVIII, fins als nostres dies.

   Segons han explicat els comissaris de l'exposició, Carmen García-Frías i Javier Jordán, la selecció s'ha portat a terme "primant l'excel·lència de la qualitat i l'originalitat". Per exemple, a la mostra no s'inclou un retrat d'Amadeo de Saboya per aquests criteris, mentre que tampoc apareix cap equip de José Bonaparte, en aquest cas perquè no n'hi havia en els fons.

   En qualsevol cas, la mostra recorre diversos segles començant per 'El retrat de la Reina Isabel la Catòlica' de Juan de Flandes fins al citat 'La Família de Joan Carles I', d'Antonio López. Entre els mestres pintors hi ha Antonio Moro, Juan Carreño de Miranda, Diego Velázquez (amb la seva única miniatura conservada), Goya, José i Federico de Madrazo o Salvador Dalí (amb un altre retrat del rei Joan Carles), entre d'altres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés