El retard de l'emancipació provoca una "dràstica caiguda" de la fecunditat

Un bebé coge un dedo de una mano
PIXABAY
Publicat 18/2/2019 12:45:00CET

BARCELONA, 18 Febr. (EUROPA PRESS) -

L'edat mitjana d'emancipació dels joves a Catalunya ha crescut des del 2007 i se situa actualment als 29,4 anys d'edat, la qual cosa ha retardat el moment de tenir el primer fill i una "dràstica caiguda de la fecunditat", uns 1,36 fills per dona el 2017, segons dades recents de l'Idescat en un informe del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (Ctesc).

Ho ha explicat en roda de premsa aquest dilluns la ponent del treball, Pepi García, que ha destacat que aquest retard el provoquen "l'atur cronificat que pateixen els joves, determinades condicions laborals, les dificultats econòmiques i d'altres tipus per accedir a l'habitatge, la manca d'ajudes financeres" i l'allargament de la formació, la qual cosa acaba generant una barrera per a la creació de les famílies.

L'informe 'Polítiques de suport a les famílies' recull que el 52,6% dels joves espanyols de 25 a 29 anys viu amb els seus pares --segons dades del 2016--, superior al 38,6% de mitjana europea i lluny de països com Alemanya (26,9%), França (20,1%), Finlàndia (6%) i Dinamarca (4,5%).

En la seva bateria de propostes, el Ctesc recomana impulsar el Pla d'actuació de polítiques de joventut 2017-2020 per avançar l'edat d'emancipació, així com crear més ofertes d'habitatge social i adaptada i ampliar l'indicador analític d'emancipació fins als 40 anys, per conèixer la situació "amb més exactitud".

García ha explicat que el Ctesc troba necessari equiparar els permisos de paternitat i maternitat --sense que és redueixin els actuals-- així com augmentar la transferibilitat i la remuneració de tots els permisos de conciliació existents, a més de garantir accés públic a guarderies.

També proposen fomentar el teletreball, reduir les pauses per dinar i una nova cultura organitzativa, i la creació d'un nou permís de durada per indisposició temporal infantil o de familiars dependents.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.