Publicat 17/01/2015 10:41

El retard en l'edat d'emancipació està augmentant l'aparició de depressió en joves però disminueix en els més grans

Depresión, estrés
FLICKR/RYAN MELAUGH

Ansietat i trastorn del son mantingut en el temps, principals signes de la malaltia

MADRID, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

L'actual retard en l'edat d'emancipació està afavorint un augment dels casos de depressió dels joves i, tot i això, està provocant una disminució del nombre de persones més grans que la pateixen, segons ha informat a Europa Press el coordinador nacional de la Fundació d'Ajuda contra la Depressió (ANAED), José Ramón Pagés Lluyot.

De fet, l'organització ha detectat un "perillosíssim" augment del nombre de casos de depressió en les famílies. Això es deu al fet que els joves segueixen depenent dels pares quan arriben a l'edat adulta a causa que no poden abandonar la llar i formar la seva pròpia família, cosa que provoca que no madurin i, per tant, que no siguin capaços d'afrontar sols les frustracions normals de la vida.

"Estem allargant la joventut i fent que els joves no aprenguin a enfrontar-se als problemes de la vida sense l'ajuda dels seus pares", ha argumentat l'expert, per assenyalar que, al mateix temps, això fa que els casos de depressió en els més grans estiguin disminuint en sentir-se "més útils".

I és que, prossegueix, amb la crisi econòmica els més grans estan augmentant les seves obligacions ja que, al contrari del que ocorria abans, han de seguir cuidant dels seus fills o, en el millor dels casos, dels seus néts ja que els pares no poden deixar de treballar per atendre'ls i no tenen diners per pagar algú que els cuidi.

Alhora, l'expert ha alertat que l'increment dels casos d'assetjament escolar en les escoles és una altra de les principals causes de l'aparició de la depressió entre els joves, de la mateixa manera que l'ús de les xarxes socials, les quals provoquen un "aïllament social" que, finalment, es manifesta en una "frustració".

"Les xarxes socials són els millors instruments per estar sols, mentre que ens creiem que estem acompanyats. Això provoca frustració quan es veu que realment no es té ningú, o molt poca gent, al costat. A més, estem ensenyant als joves que tot sigui immediat i, per tant, que no tinguin la necessitat d'esperar i de lluitar per les coses", ha postil·lat Pagés Lluyot.

ANSIETAT I TRASTORN DEL SOMNI

Dit això, el coordinador nacional d'ANAED ha explicat que els principals signes de presència de la depressió són l'ansietat i els trastorns del son durant més de dos mesos, de la mateixa manera que els trastorns d'alimentació, de la gana sexual i els canvis d'humor.

En aquest sentit, ha matisat que en el cas dels joves els trastorns del son solen manifestar-se en "moltes hores" de son amb la finalitat de "no veure la realitat", la qual els provoca "mal humor".

Tot i això, existeixen algunes pautes per prevenir la depressió com, per exemple, visitar el terapeuta quan un es trobi baix d'estat d'ànim, "de la mateixa manera que es visita el metge d'Atenció primària quan té un refredat"; portar una alimentació equilibrada, s'ha demostrat que millora la salut mental; i fer exercici físic de manera habitual com, per exemple, caminar per llocs oberts.

Ara bé, en el cas en què es pateixi, l'expert ha assegurat que el tractament "més eficaç" és la teràpia i, en els casos en els quals la depressió sigui més greu les teràpies psiquiàtriques. "Les depressions més greus vénen acompanyades d'altres patologies, com el trastorn bipolar o l'esquizofrènia, i solen necessitar tractament psiquiàtric i psicològic", ha explicat, per insistir que "el millor tractament és la teràpia".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés