Actualitzat 08/06/2021 19:08

Catalunya celebra un primer dia de les PAU marcat per la tria de la llengua

Un grup d'estudiants arribada a la Facultat d'Economia i Empresa.
David Zorrakino - Europa Press

El Govern estima en un 5% els estudiants que han optat per demanar el castellà

BARCELONA, 8 juny (EUROPA PRESS) -

Gairebé 40.000 estudiants de Catalunya han començat aquest dimarts el primer dia de les proves d'accés a la universitat (PAU) en una edició marcada per la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que ha ordenat oferir l'examen en català, castellà i aranès.

Els tribunals de les proves han preguntat abans dels exàmens si hi havia alumnes que desitjaven fer la prova en castellà, en una altra edició de les PAU que s'han mantingut les mesures per fer front a la pandèmia del coronavirus.

Així mateix, s'han penjat cartells informatius a les seus en català, castellà i aranès amb el següent missatge: "Recordeu que, com cada any, els exàmens estan a la vostra disposició en les diferents llengües cooficials de Catalunya", i que també desitjava sort en les PAU.

La Generalitat va anunciar que es "reforçaria la comunicació" sobre la llibertat a l'hora de triar la llengua i que, d'altra banda, el procediment seria el mateix dels darrers anys per garantir que els estudiants que vulguin fer l'examen en castellà ho puguin demanar.

Així, el secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Josep Ribas, ha dit que "s'han extremat les mesures individuals i col·lectives per recordar als estudiants que tenen a la seva disposició copies dels exàmens en les llengües cooficials de Catalunya".

CINC PER CENT

La Conselleria de Recerca i Universitats de la Generalitat ha estimat que un 5% dels estudiants ha demanat fer les proves d'accés a la universitat en castellà, xifra "semblant a la d'anys anteriors", han informat a Europa Press fonts del departament.

El primer examen ha estat de la fase general, de Llengua Castellana i Literatura, i després s'han fet dos torns d'exàmens de matèries específiques, amb pauses intermèdies d'una hora i mitja.

La prova de Castellà ha inclòs aquest dimarts un article de l'escriptora Carme Riera a 'La Vanguardia' sobre col·leccionisme, i preguntes sobre les lectures obligatòries 'Luces de bohemia', de Ramón del Valle-Inclán, i 'Nada', de Carmen Laforet.

La resta d'exàmens d'aquest dimarts han estat Ciències de la terra i Medi ambient; Fonaments de les arts; Matemàtiques aplicades a les ciències socials; Anàlisi musical; Història de l'art i Física.

Les proves es faran, com l'any passat, en quatre dies, però recuperen la ubicació habitual al juny --el 2020 es van fer al juliol per les afectacions de la pandèmia de la covid-19-- i s'han distribuït entre instituts, universitats públiques i dues privades.

A les entrades, els estudiants han hagut d'esperar en punts de trobada a l'exterior; un cop dins del vestíbul, s'han desinfectat les mans amb gel hidroalcohòlic, se'ls ha cridat d'un en un perquè entrin a les aules, i s'han assegut respectant la distància de seguretat, amb una vintena d'alumnes per sala, i amb la mascareta posada en tot moment.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés