Publicat 04/05/2019 13:25CET

Rentar-se les mans 5 vegades al dia redueix fins a un 50% la probabilitat de contagi de malalties

Les mans són la principal via de transmissió de grmens durant l'atenció sanitria, segons una experta
PIXABAY - Archivo

MÚRCIA, 4 maig (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Salut recorda que la higiene de mans és fonamental en la prevenció de malalties en el marc de l'assistncia hospitalria, per també en l'mbit domstic per evitar el contagi de virus com la grip i altres malalties de transmissió alimentria a la llar. Així, rentar-se les mans cinc vegades al dia redueix fins a un 50 per cent la probabilitat de contagi de malalties.

El Dia Mundial per a la Higiene de Mans, que se celebra aquest diumenge, pretén sensibilitzar sobre la importncia de prevenir i controlar la propagació d'infeccions dins i fora de l'mbit hospitalari amb aquest gest.

En aquest sentit el director general de Salut Pública i Addiccions, José Carlos Vicente, va subratllar que "el rentat de mans és un gest senzill i barat capa de disminuir algunes malalties de carcter infecciós que tenen gran impacte social i econmic i que es transmeten per contacte directe".

La fi d'aquesta commemoració, promoguda per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) sota el lema 'Una atenció neta per a tots est a les teves mans', passa per insistir i sensibilitzar sobre el rentat de mans entre professionals, pacients i familiars dins i fora de l'mbit hospitalari per prevenir i controlar la propagació de les infeccions relacionades amb l'atenció sanitria i microorganismes patgens multirresistents.

El que es pretén és implicar a tots en la millora i manteniment d'aquesta prctica fomentant la seva promoció en tots els centres depenents del Servei Murci de Salut (SMS) per vetllar i garantir la seguretat de professionals, pacients i familiars, ja que és un gest que ha d'incorporar-se de forma automtica a l'activitat sanitria.

Els centres del SMS també s'adhereixen a aquesta campanya de l'OMS en la qual es recorda, entre altres aspectes, els cinc moments per a la higiene de mans, com desinfectar-les i el procés a seguir en l'assistncia ambulatoria i domiciliria en les cures de llarga durada.

ACTIVITATS

L'rea de salut de Cartagena torna a sumar-se a la celebració realitzant diferents activitats amb l'objectiu d'implicar a tots en la millora i el manteniment d'una adequada higiene de les mans.

Així, i per sis any consecutiu, els departaments de seguretat del pacient i qualitat han promogut una nova edició d'un concurs de fotografia, del que el dilluns es coneixer el guanyador, sobre aquesta temtica dirigida a tots els treballadors perqu, de manera distesa, serveixi per conscienciar encara més els professionals de la importncia d'adoptar aquesta actuació correctament en el seu treball diari.

A més, el personal d'infermeria disposar d'un estand informatiu a la segona planta, bloc 3, on es convidar a totes les persones que ho desitgin a fer-se una prova per valorar la higiene de mans a través d'un llum de rajos ultraviolats. Igualment, la sala Luis Calandre acollir una taller informatiu per als alumnes del collegi d'Educació Infantil i Primria (CEIP) Talaia.

Per la seva banda, l'hospital Reina Sofía repartir aquests dies fullets informatius per a familiars, pacients i personal sanitari amb la finalitat de conscienciar en aquesta matria. També es dur a terme el proper 14 maig una sessió general sobre higiene de mans, que comptar amb un estand informatiu on es realitzaran demostracions amb llum ultraviolada i es repartiran mostres amb solució hidroalcohlica.

En aquesta mateixa línia, l'hospital Virgen de la Arrixaca també posar taules informatives amb fullets, xapes i repartiment d'ampolles de solució hidroalcohlica per al personal sanitari. Aquestes accions es complementaran amb altres de conscienciació com cartelleria, salvapantalles per als ordinadors i diverses activitats de formació.

Des de 2009 cada 5 de maig es commemora el Dia Mundial de la Higiene de Mans per recordar que des de fa més de 160 anys el rentat de mans és una eina efica i barata per lluitar contra les complicacions en l'entorn sanitari.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés