Publicat 19/6/2019 17:36:52 +02:00CET

La rendibilitat turística a Espanya es ralenteix: creix en destinacions urbanes i cau en les vacacionals

Vacaciones en familia: ¿vivimos el auge de la 'niñofobia'?
ISTOCK - Archivo

MADRID, 19 Juny (EUROPA PRESS) -

El creixement de la rendibilitat socioeconòmica de les activitats turístiques s'ha ralentit en el primer quadrimestre de l'any, segons l'anàlisi realitzada en un centenar de destinacions espanyoles per l'Aliança per a l'Excel·lència Turística (Exceltur), d'acord al seu últim baròmetre que analitza ingressos i ocupació generada.

Els ingressos per habitació disponible (RevPar) a Espanya van créixer un 1,9% en els primers quatre mesos de l'any, fins a una mitjana de 49,5 euros, i l'ocupació va augmentar un 2,5%.

Segons aquest informe elaborat pel 'lobby' turístic, un total de 66 del centenar de destinacions turístiques principals analitzats va veure augmentar els seus ingressos i en 65 va créixer l'ocupació induïda per l'activitat turística.

No obstant això, l'estudi constata la notable disparitat entre les destinacions urbanes i la caiguda que es comença a aprecia en les vacacionals, molt especialment en els més depenents de la demanda estrangera 'touroperitzada', concentrada en els primers mesos de l'any concentrada a les Canàries.

El menor ritme de creixement d'aquest inici del 2019 es produeix amb més intensitat en els indicadors d'ingressos per habitació (creixen un +1,9% en destinacions urbanes i cauen un 2,7% en les vacacionals obertes aquests mesos), mentre que es continua generant ocupació (+4,9% a les zones urbanes i -0,7%% a les de costa).

Així, els ingressos per habitació disponible dels establiments turístics urbans van créixer un 4,2% de gener a abril, amb un alça de l' 1,7% dels preus i del 2,5% en ocupació. L'ocupació vinculada va créixer un 4,9% de mitjana en les 52 ciutats recollides en el Baròmetre. D'elles, 34 van registrar creixements per sobre dels nivells d'increment del primer quadrimestre del 2018 tant en ingressos com en ocupació.