Actualitzat 16/03/2015 16:33

El "relat èpic" d''El Rellotger de Gràcia' cobra vida teatral amb entitats del barri

El espectáculo 'El Rellotger de Gràcia'
Foto: EUROPA PRESS

El muntatge disposa d'un centenar d'intèrprets, sota la direcció i adaptació d'Enric Sunyol

   BARCELONA, 16 (EUROPA PRESS)

Les entitats culturals més antigues del districte de Gràcia de Barcelona portaran a escena el "relat èpic" d''El Rellotger de Gràcia', una obra basada en la novel·la de l'escriptor Joan Lafarga que reunirà un repartiment d'un centenar d'intèrprets a la Sala Montseny-Auditori Col·legi Sant Josep, els dies 10, 11 i 12 d'abril.

   "Hem pogut reunir els diferents quadres escènics del barri en un sol espectacle gràcies al fet que l'obra relata la història de la Vila, la nostra història", un somni complert per al director de l'obra, Enric Sunyol, que ha explicat en una entrevista amb Europa Press que actuaran associacions populars com Els Castellers de la Vila i la Colla Antiga de Sant Medir.

   Sunyol, que va fer l'adaptació del text com un encàrrec de la impulsora del projecte, Monste Millà, ha relatat que comptaran amb els elencs de sis entitats escèniques, entre les quals ha destacat el Casal Corpus Grup de Teatre, que lidera la producció, i el cant coral de l'Orfeó Gracienc.

   El relat comença el 1850, quan la Reina Isabel II va reconèixer la Vila de Gràcia com un municipi independent de Barcelona, l'època de construcció de la torre del rellotge protagonista, el Campanar de Gràcia, que s'alterna amb el segle XXI en el qual Gràcia és una altra vegada independent i té com a alcalde l'emblemàtic conseller del districte Albert Mussons --en el càrrec entre 1997 i 2007, any en el que va morir--.

   Fets històrics com l'inauguració del Campanar, la Revolta de les Quintes i l'estrena d''El Cant de la Senyera' es barregen --interpretats per les comparses que els recreen anualment-- amb dosis de ficció que amenitzen el relat i fins i tot porten a escena personatges com els alcaldes de la ciutat Jordi Hereu i Xavier Trias, o el mateix rellotger artífex del campanar, Albert Billeter.

HOMENATGE ALS 150 ANYS

   Les dues històries paral·leles reflecteixen l'esperit llibertari i cooperativista d'un barri que, al llarg dels anys, "manté el seu aire de poble, obviant la nova immigració" arribada també d'altres barris, ha assenyalat el pianista Jordi Margarit, que interpretarà en directe el tema introductori que ha compost, mentre que la resta de l'obra tindrà música gravada, amb excepció del cant coral.

   El Campanar de Gràcia es va construir al mig de la plaça, sense una església, per protegir-lo de ser cremat i Sunyol l'ha descrit com un monument "únic a la ciutat".

   L'edificació ha complert 150 anys el desembre del 2014, per la qual cosa els organitzadors de la funció han volgut que l'obra formi part dels actes de celebració, amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i les entitats culturals del districte.

   El muntatge reuneix un total de 50 actors amb diàleg, una trentena de figurants i al voltant de 40 components de grups de festes populars del barri --com castellers, trabucaires, capgrossos i diables-- i es desenvolupa en un espai escènic, la Plaça de la Vila, estructurant la seva narració amb salts en el temps representats amb canvis en la il·luminació.

   A més dels grups teatrals, l'elenc inclou veïns que han volgut formar part de l'obra, així com les col·laboracions de la regidora del districte de Gràcia, Maite Fandos --en el paper d'una pitonissa-- o el conseller de Cultura del districte, Eugeni Rodoreda, que participen per iniciativa pròpia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés