Publicat 04/04/2016 17:42CET

Relacionen la ingesta de nitrat a l'aigua amb el risc de càncer de còlon

La presència d'aquest component augmenta amb l'ús intensiu de fertilitzants en cultius

BARCELONA, 4 abr. (EUROPA PRESS) -

Un estudi del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (Creal) ha relacionat la ingesta de nitrats a l'aigua amb el risc de patir càncer colorectal, segons publica la revista 'International Journal of Cancer'.

El nitrat és un compost químic que és present de manera natural al medi ambient, si bé l'ús intensiu de fertilitzants nitrogenats en l'agricultura fa augmentar els nivells d'aquest component a l'aigua i en sòls cultivats, han informat ISGlobal i Creal en un comunicat.

A més, també s'utilitza en la conservació de carns i peixos, cosa que condueix a la formació de compostos N-nitrosos, dels quals ja existia evidència que són carcinògens en animals.

L'estudi es va centrar a avaluar el risc de càncer colorectal associat amb l'exposició a nitrat procedent d'aigua de consum i de l'alimentació a Espanya i Itàlia entre 2008 i 2013 a partir de 1.869 casos i 3.530 controls.

La ingesta de nitrat en aigua va oscil·lar entre el 3,4 i 19,7 mg al dia, i les associacions van ser més grans en homes que en dones i entre els subjectes amb una alta ingesta de carn vermella.

"El nitrat procedent d'aliments d'origen animal es va associar amb el càncer rectal, però no amb el càncer de còlon", ha explicat la directora del programa de contaminació de l'aigua al Creal i coordinadora de l'estudi, Cristina Villanueva.

En aquesta investigació es va estudiar l'historial de residència dels participants a l'estudi, el tipus d'aigua consumida des dels 18 anys i els seus hàbits alimentaris; la ingesta d'aigua a llarg termini es va estimar a partir dels nivells en aigua vinculats a la residència i la de nitrat en la dieta, a partir de qüestionaris de freqüència alimentària i de les bases de dades de composició d'aliments publicades.

Un altre estudi, publicat a 'Environmental Health Perspectives' fet pel mateix grup, va avaluar la ingesta de nitrat com a factor de risc en el desenvolupament de càncer de mama amb l'estudi de 1.245 casos hospitalaris i 1.520 controls de vuit regions espanyoles en el mateix període.

La investigació, també dirigida per Villanueva, va trobar que la ingestió de nitrat a l'aigua es va associar amb càncer de mama sol en dones postmenopàusiques amb alt consum de carn vermella, si bé l'estudi no ha trobat cap associació entre el nitrat de la dieta i el càncer de mama, independentment que fora d'origen animal o vegetal, o de l'estat menopàusic, segons la científica.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés