Actualitzat 05/06/2014 15:28

Zarsuela avança que el regnat de Felip VI serà més de "continuïtat" que de nova etapa

El Rey Juan Carlos y el Príncipe Felipe
REUTERS

La Casa del Rei assegura que ni les eleccions europees ni la salut del monarca van influir en la decisió d'abdicar

MADRID, 5 Jun. (EUROPA PRESS) -

El futur regnat de Felip VI suposarà la "continuïtat" del període que es va obrir a Espanya amb Joan Carles I més que el començament d'"una nova etapa", ha avançat aquest dijous un portaveu de la Casa del Rei en una sessió informativa al Palau de la Zarzuela.

Segons l'opinió de la Casa, no és correcte referir-se al regnat de Felip VI com "una nova etapa" perquè aquesta nova fase en la història del nostre país, que va significar el pas d'una dictadura a una democràcia, va començar amb el rei Joan Carles.

"La monarquia significa estabilitat i aquest pas (de l'abdicació) representa la continuïtat d'aquesta nova etapa que va començar el 1975" amb la proclamació de Joan Carles I com a Rei d'Espanya, ha insistit el portaveu, que no ha amagat tot i això que Felip VI imprimirà el seu propi estil i fixarà les seves prioritats pel que fa al tron.

El portaveu ha confirmat que el rei Joan Carles va decidir el gener passat que, en el curs d'aquest any, havia de passar el testimoni al seu fill, ara que començava a recuperar-se després d'un període en el qual la seva activitat es va veure reduïda per les successives operacions que ha encadenat en els tres últims anys.

Després d'aquesta decisió "preliminar" del monarca, l'equip de confiança del rei Joan Carles a la Casa del Rei va començar a analitzar com posar-la en pràctica, tenint com a únic referent dues línies que la Constitució espanyola dedica a aquesta qüestió, quan en el seu article 57.5 diu que "les abdicacions i renúncies i qualsevol dubte de fet o de dret que ocorri a l'ordre de successió a la Corona es resoldran per una llei orgànica".

Davant d'aquesta redacció uns interpreten que és pertinent una llei orgànica que reguli en el seu conjunt les abdicacions, renúncies i dubtes sobre la successió i que aquesta norma bastaria per regular i fer efectives totes aquestes situacions.

Per contra, l'altra posició defensa que, amb independència que pugui existir una llei general, cada acte d'abdicació en concret requereix l'aprovació d'una llei orgànica. Aquesta és l'opció per la qual es va decantar la Casa del Rei i amb la qual coincidien tant el Govern espanyol com la majoria d'estudiosos de la Constitució, segons la mateixa font.

El portaveu ha justificat a més la necessitat que les Corts ratifiquin la llei d'abdicació de Joan Carles doncs "la decisió d'abdicar l'ha de rebre algú". Així s'establia a més en Constitucions anteriors, com en la del 1812.

EL MOMENT ES VA ACORDAR AMB RAJOY I RUBALCABA

Una vegada que ja es comptava amb una idea de com es podria posar en pràctica, jurídicament parlant, l'abdicació, a final de març el Rei va comunicar la seva decisió al cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, i uns dies després va informar el líder de l'oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba.

Amb tots dos va conversar sobre quan seria el moment oportú per anunciar la decisió, tot i que sempre va tenir clar, assegura el portaveu, que hauria de ser després de les eleccions al Parlament Europeu del 25 de maig passat, per evitar interferir en un procés polític.

Davant d'una tardor que es presentava complicada amb la consulta sobiranista catalana del 9 de novembre i diverses cites electorals el 2015 es decideix que juny és el mes adequat.

El portaveu ha assegurat que el resultat dels comicis europeus no ha influït "per a res" en la decisió d'abdicar, en què tampoc han estat determinants els problemes de salut del monarca.

Respecte que fos Mariano Rajoy qui comuniqués en primer lloc als espanyols la decisió d'abdicar del Rei, el portaveu ha explicat que es va fer així doncs va ser el cap de l'Executiu el dipositari del document signat pel rei Joan Carles en què formalitza la seva decisió d'abdicar.

I com és que el Rei, en el seu discurs de la Nit de Nadal, dies abans que es plantegés seriosament abdicar, manifestava la seva ferma determinació a continuar en el tron? "La condició humana és inescrutable", responen a Zarzuela.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés