L'acompanyen la ministra Diana Morant i el conseller Albert Dalmau
BARCELONA, 3 març (EUROPA PRESS) -
El rei Felip VI ha visitat aquest dilluns a la tarda les instal·lacions del Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS).
Ha estat rebut per la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant; el delegat del Govern central a Catalunya, Carlos Prieto; el conseller de la Presidència de la Generalitat, Albert Dalmau; el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Daniel Crespo, i el director del BSC, Mateo Valero.
Durant la visita, que ha començat cap a les 16.30 hores, el Rei ha pogut visitar i conèixer de prop les instal·lacions de supercomputació del BSC, acompanyat per altres autoritats i representants del centre, que han explicat els detalls de les diferents màquines.
També ha conegut alguns dels projectes que s'estan duent a terme, com el DARE, que coordinarà el BSC i que pretén "reduir la dependència tecnològica d'Europa" en el sector dels semiconductors i xips d'alt rendiment.
Altres projectes són el BSC AI Factory, amb una inversió total pròxima als 200 milions d'euros i que convertirà Espanya en "epicentre de desenvolupament en IA"; i l'ordinador quàntic de Quantum Spain, el primer espanyol amb tecnologia totalment europea i presentat a principis d'aquest febrer.
EL BSC, "UN PUNT DE TROBADA"
Posteriorment, les autoritats han visitat l'espai de la capella, que acull el superordinador MareNostrum5, un dels més potents del món, amb un cost total de més de 200 milions d'euros.
A la capella, Valero els ha explicat els avenços del BSC i ha destacat el centre com "un punt de trobada entre administracions", a més d'entre la ciència i la societat, i ha remarcat la importància de la supercomputació per a la recerca d'avui dia.
El Rei s'ha interessat per les diferents àrees de recerca i característiques del centre, el mapa de la supercomputació a Europa i les implicacions dels superordinadors, a més de l'impacte de la IA en la ciència i els reptes de futur del BSC.
RECERCA
Per la seva banda, el director associat del BSC, Josep Maria Martorell, ha defensat que el centre ofereix supercomputadors perquè els facin servir els investigadors, fer recerca i contribueix a la transferència de coneixement amb màquines que "poden ajudar" en diferents branques de les ciències.
En acabar, el Rei i les altres autoritats han mantingut una petita trobada amb els investigadors del centre i s'han fet una foto de família.
El BSC es va fundar el 2005 com un consorci format pel Govern central (60%), la Generalitat (30%) i la UPC (10%) i actualment compta amb una plantilla de més de 1.200 treballadors.
El monarca ha visitat el BSC després que aquest dilluns al matí hagi assistit a la inauguració del Mobile World Congress (MWC), que se celebra fins dijous al recinte Gran Via de Fira de Barcelona, a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona).