Publicat 12/11/2014 19:06

La reforma de la FP passa el seu primer tràmit al Parlament

En el pleno del Parlament,  Artur Mas, Boi Ruiz, Irene Rigau y Ramon Espadaler
EUROPA PRESS

El PSC retira per segona vegada al Ple d'aquest dimecres una esmena a la totalitat

BARCELONA, 12 nov. (EUROPA PRESS) -

La reforma de la Formació Professional (FP) ha passat aquest dimecres el seu primer tràmit al Parlament, després que hagi estat rebutjada l'esmena a la totalitat presentada pel grup d'ICV-EUiA, única formació que ha votat en contra del projecte, mentre que la CUP se n'ha abstingut.

El PSC també havia presentat una altra esmena a la totalitat, tot i que a última hora ha estat retirada, i és la segona vegada que aquest partit ho fa al llarg d'aquest Ple: unes hores abans, ja ho havia fet amb la reforma del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC): "Farem un acte de fe", ha dit a l'inici de la seva intervenció davant del Ple el diputat socialista Xavier Sabaté.

L'objectiu de la nova norma és potenciar la Formació Professional, per deixar clar que s'estén al llarg de la vida, i que aquest tipus de programes han d'oferir-se des de l'àmbit educatiu però també des dels Serveis d'Ocupació.

Entre les seves principals novetats, destaca la creació del Sistema de Qualificació i Formació Professional de Catalunya com a nou òrgan de relació i coordinació: "És el moment d'organitzar-nos", ha dit la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, que ha posat en valor la coordinació entre el seu departament i el d'Empresa i Ocupació.

Un altre dels objectius de la nova llei és minimitzar-se davant la nova regulació de la FP del Govern espanyol: "Es minimitzen els canvis normatius estatals" que han sigut massa freqüents durant els últims anys, ha destacat Rigau.

Joan Mena (ICV-EUiA) ha destacat que és l'únic partit que rebutja la norma perquè discrepa frontalment del model educatiu de CiU i creu que el projecte de llei es queda "a mig camí": ha destacat que l'educació és un dret i que és fonamental establir polítiques públiques sobre aquesta qüestió que s'estenguin al llarg de la vida dels ciutadans, i no únicament durant la joventut.

Tant Rafael López (PP) com Carlos Carrizosa (C's) han argumentat que a Catalunya, en comparació amb altres territoris de la UE, hi ha un índex baix de població amb estudis de FP, i en canvi elevat de persones que únicament han cursat l'Educació Secundària Obligatòria, una solució que el nou marc legal hauria de combatre.

Ramona Barrufet (CiU) i Agnès Russiñol (ERC) han indicat que la nova norma pretén arribar a una "integració efectiva" dels serveis que ara ofereixen les diferents conselleries, i Quim Arrufat (CUP) ha recordat que a Alemanya, la FP gaudeix d'un gran prestigi social i que això ha d'estendre's a Catalunya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés