Actualitzat 06/03/2020 16:41

Recullen mostres de pols i fum d'incendis d'Àfrica per predir canvis climàtics

CERDANYOLA DEL VALLÈS (BARCELONA), 6 mar? (EUROPA PRESS) -

Una expedició científica que lideren investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (Icta-UAB) està recollint mostres de fum i pols de l'Àfrica tropical que ajudin a predir canvis climàtics al planeta.

L'anàlisi s'està fent durant el trajecte oceànic que va des de l'illa de Barbados, al Carib, fins a les illes de Cap Verd i la península de Florida, als Estats Units, amb la recollida de sutge i pols mineral desèrtica a l'atmosfera, i també de sediments del fons de l'oceà Atlàntic, ha informat la UAB aquest divendres en un comunicat.

Les mostres que es recolliran "a diferents profunditats de la columna d'aigua o del fons marí oferiran informació sobre el transport i la seva disposició des de fa setmanes, dècades o milers d'anys", ha assenyalat l'investigador Icrea de l'Icta-UAB, Antoni Rosell, i aquesta informació permetrà establir patrons sobre els canvis de circulació atmosfèrica al llarg de la història i relacionar-los amb els períodes més càlids i freds.

Rosell ha justificat l'elecció dels tròpics perquè són zones on hi ha estacions seques i humides i més radiació solar, "són el motor energètic del sistema climàtic" i d'aquesta manera, les modificacions que notifiquin es poden vincular a la resta del clima global.

Les dades del projecte, anomenat Paladyn en col·laboració amb experts de la Universitat de Rhode Island (Estats Units), permetran "refinar" els models de predicció de la circulació atmosfèrica, el cicle del carboni i els incendis forestals.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés