Actualitzat 27/02/2014 13:56

El Raval recupera el mural que Haring va pintar contra la sida

Mural Keith Haring al lado del Macba, en el Raval
Foto: EUROPA PRESS

BARCELONA, 27 Feb. (EUROPA PRESS)

El barri del Raval de Barcelona ha recuperat aquest dijous el mural que l'artista novaiorquès Keith Haring va pintar fa 25 anys contra la VIH.

   El mural, el lema 'Tots junts podem aturar la sida', ha estat recuperat 25 anys despres, han recordat el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, i el de Hispanosida, Ferran Pujol.

   A l'acte de presentació del grafit recuperat a la plaça Joan Coromines, adjacent al Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba), Mascarell ha recordat el missatge de denuncia que va llançar Haring a una Barcelona que vivia un "moment de molta intensitat i encomanava una gran energia".

   Després de visitar la fira Arco de Madrid el 27 de febrer de 1989, Haring va pintar l'obra d'art urbà a un desaparegut mural de la plaça Salvador Seguí, que abans de la seva demolició el Macba va recuperar i ha conservat amb un calc de mesura real fins avui.

   A la capital catalana, Haring va assistir a la inauguració d'una exposició del pintor conceptual i escenògraf Frederic Amat, on va coincidir amb Montse Guillén, propietària del restaurant L'Internacional de Nova York, que l'artista freqüentava, i allà va sorgir la possibilitat de fer una obra relacionada amb la sida, que ell mateix havia fet públic que patia i que va acabar amb la seva vida un any després de la seva intervenció a Barcelona.

   La regidora del Districte de Ciutat Vella, Mercè Homs, ha destacat que la recuperació d'aquesta obra vol potenciar la marca del Raval Cultural, i posar de manifest que més de 300 entitats de diferents disciplines artístiques formen part d'aquest entramat i donen personalitat a "un barri on es pot gaudir de la cultura", ha dit.

   Des d'Hispanosida, Ferran Pujol ha recordat amb emotivitat el moment viscut fa 25 anys, quan "no es parlava prou de la sida" i els mateixos afectats pel VIH vivien un moment molt complicat en el qual, fins i tot, els mateixos afectats defugien el seu propi problema.

   En aquell moment, "la societat rebutjava debats relacionats amb les drogues, la sida i la sexualitat" i aquest mural va ser aire fresc, ha remarcat Pujol, que ha reivindicat que actualment queda encara molt per fer perquè no prevalguin els interessos de grans multinacionals ni interessos ideològics que porten a excloure immigrants del sistema sanitari.

L'ART PER MILLORAR EL MÓN

   El director del Macba, Bartomeu Marí, ha subratllat que l'art no és res exclusiu dels museus: "L'art és una cosa que ens trobem al carrer i ens podem trobar a la vida quotidiana, i serveix per millorar el món".

   "Ens ajuda a ser millors", ha reivindicat el director content amb l'efemèride, poc després del seu anunci de reconvertir la zona del Macba en un fòrum de debat cultural i social del segle XXI amb noves estratègies de relació amb el públic i de relació amb l'art.

"POLÍTICS CORRUPTES"

   Un veí del barri ha aparegut a l'acte amb una pancarta que duia fotocopiada una targeta de transport T-10 en format DIN-4 i lemes contra els "polítics corruptes" per criticar les ajudes fetes per l'Ajuntament barceloní a la fira del World Mobile Congress.

   Un escorta de seguretat ha impedit, al principi, l'accés del veí al centre de la plaça, on feien els parlaments les autoritats civils i polítiques, però el conseller Mascarell ha demanat expressament l'entrada lliure per al ciutadà.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés