Publicat 07/04/2015 19:02

El ratolí virtual de la UdL permet votacions secretes a una diputada tetraplègica del Brasil

LLEIDA, 7 abr. (EUROPA PRESS) -

El ratolí virtual desenvolupat en la Càtedra Indra-Fundació Adecco de la Universitat de Lleida (UdL), que ha superat la xifra de 400.000 descàrregues procedents de 95 països, ha permès a una diputada federal de la Cambra de Diputats del Brasil, tetraplègica després d'un accident de trànsit, participar en les votacions secretes del Plenário Ulysses Guimarães i altres comissions.

La diputada Mara Gabrilli pot seguir així l'activitat parlamentària com la resta dels seus companys, ha informat aquest dimarts l'empresa Indra.

El sistema de votacions electrònic de la cambra brasilera està pensat perquè no es pugui veure la decisió de cada diputat, que pulsa botons amagats a la vista.

En el cas de Gabrilli, el 'HeadMouse' li permet participar en les sessions plenàries i efectuar l'acció de vot mitjançant un ordinador i una càmera web fent petits moviments amb el cap i sense que faci falta cap contacte físic amb altres dispositius.

El centre d'informàtica va escollir el sistema desenvolupat pel grup que dirigeix el professor de la UdL Jordi Palacín per la seva velocitat, fiabilitat i facilitat d'ús.

El 'HeadMouse' té un avantatge respecte d'altres mecanismes de control del ratolí en la pantalla d'un ordinador: a més de moure el cursor, permet fer un 'clic' de manera molt senzilla mitjançant un gest facial ràpid, normalment l'obertura de la boca, "el que en la pràctica gairebé impossibilita que es pugui endevinar què ha votat la diputada tot i que estiguem observant la seva pantalla a curta distància", explica Palacín.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés