Publicat 24/11/2021 12:20

Rafel Nadal homenatja els seus pares a 'Quan s'esborren les paraules' de la trilogia de la memria

L'escriptor i periodista Rafel Nadal
EUROPA PRESS

"Quan moren els pares, també morim una mica nosaltres", assegura

BARCELONA, 24 nov. (EUROPA PRESS) -

L'escriptor i periodista Rafel Nadal conclou la seva trilogia dedicada a la memria amb la publicació de 'Quan s'esborren les paraules' (Columna), una novella que ret homenatge als seus pares: "Quan moren els pares, també morim una mica nosaltres", ha dit en una entrevista d'Europa Press.

Deu anys després de la publicació de 'Quan érem felios' i vuit de 'Quan en diem xampany', l'autor parteix en aquesta novella de la mort del seu pare i la malaltia neurodegenerativa de la seva mare per narrar, a través de records, les seves vides.

Al seu parer, la paraula dona la vida perqu tot el que algú recorda encara existeix, i diu que espera que els seus nets el facin reviure explicant les seves histries als seus respectius fills i nets: "De totes les vides eternes, aquesta és en la que més confio".

El llibre parla de la mort i la decrepitud, per l'autor assegura que també és una celebració de la vida i que, tot i que es lamenti d'algunes coses que es perden en el món actual i hi ha una certa nostlgia, també est ple d'illusió i d'esperana pel que arriba.

"Jo intento ser honest i realista i no amagar el dolor per les coses que es perden, per és un homenatge als meus pares ple de tendresa i esperana", ha dit.

LA MARE

L'autor descriu la seva mare com una dona intellectualment molt potent i molt avanada en la seva poca: "El meu pare era la vitalitat física; ella, la intellectual".

No obstant aix, mentre que el pare va morir de manera sobtada, la mare ha estat víctima d'una malaltia que l'ha deixada incomunicada, per la qual cosa Nadal diu que el revolta pensar que la seva mare "no ha pogut tenir un final d'acord amb la seva vida".

Amb tot, assegura que la seva mare és un símbol, i que quan parla de la seva mare en realitat parla de totes les persones que tenen familiars amb malalties neurodegeneratives i que passen per situacions semblants.

El seu objectiu és fer entendre a través dels seus records que darrere una persona gran amb una malaltia hi ha una vida com la que pot tenir el mateix lector: "Explicant les petites coses de la meva mare parlo en realitat d'una mica més general".

LA GENERACIÓ DE LA POSTGUERRA

El llibre també té la voluntat de retre homenatge a la generació dels seus pares, la de la postguerra, ja que a parer seu va haver de viure la frustració de les expectatives d'abans de la guerra i va decidir sacrificar-ho tot per a les generacions posteriors.

"Crec que la meva generació va tenir un grau de suprbia amb la generació anterior. Els vam voler explicar com havia estat la guerra que ells havien viscut i nosaltres no", ha dit.

En aquest sentit, Nadal ha explicat que li agradaria traspassar algunes coses del passat als joves, fer-los entendre all que al seu parer funcionava bé i pot ajudar-los a tenir una vida més plena, perqu "viure el present no impliqui renunciar al passat per complet".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés