Publicat 06/04/2014 17:49

Rafael Santandreu ensenya a ser feliç amb menys a 'Les ulleres de la felicitat'

El psicólogo Rafael Santandreu
EUROPA PRESS

BARCELONA, 6 abr. (EUROPA PRESS) -

El psicòleg Rafael Santandreu, autor de 'L'art de no amargar-se la vida', ensenya a ser feliç amb menys i dóna claus per ajudar-se un mateix al llibre 'Les ulleres de la felicitat' (Editorial Grijalbo).

En declaracions a Europa Press, Santandreu --autor més llegit de no ficció a Espanya-- ha assenyalat que cada vegada hi ha més persones emocionalment febles o amb malalties mentals, i ho atribueix a les moltes pressions rebudes, com estar prims, tenir èxit, tenir parella i diners, entre d'altres, ja que si falla una d'aquestes qualitats el consideren "un friki fracassat".

Segons el psicòleg, aquesta "hiperpresió causada per la competitivitat de la societat del consum" porta en si un daltabaix emocional, pel que recomana educar-se un mateix per necessitar poc i tenir bastant en cada moment de la vida.

Ha explicat que els resultats del seu mètode han estat els mateixos tant en persones que s'han llegit el llibre --que han contactat amb ell per explicar-li els seus avenços-- com en aquelles tractades a la seva consulta, ja que es tracta que el llibre pugui "autoeducar" a nivell emocional per ser una persona que no es queixi, que apreciï les petites coses de la seva vida i gaudeixi de la gent evitant baralles.

El psicòleg, especialitzat a la teràpia cognitiva o del pensament, ha definit que treballa amb allò que cadascun es diu a si mateix sobre el que passa al seu voltant, i que es tracta de corregir els missatges negatius que cadascun es diu a si mateix.

Un dels seus mètodes és donar al pacient l'opció d'elegir alguna cosa que li incomodi --com dormir menys o anar caminant al treball-- unes vegades per setmana, al qual anomena "riques dosis d'incomoditat", perquè els pacients aprenguin a desenganxar-se de la comoditat i els ajudi a ser feliços.

Ha explicat que als col·legis no s'educa emocionalment i que creu en una educació no obligatòria, com les escoles lliures, "que formen persones emocionalment fortes i de les quals surten bastants genis.

AUTOAJUDA

Ha explicat que la idea d'escriure llibres d'autoajuda va sorgir a l'adonar-se que els seus honoraris eren cars i que no tothom podia permetre's acudir a la seva consulta o que volien fer la teràpia pel seu compte, pel que va decidir donar les claus per millorar la salut mental d'un mateix en llibres.

De fet, ha confessat que creu que és millor fer autoteràpia sense psicòleg, perquè un mateix s'adona dels canvis que experimenta --tot i que els seus col·legues de professió no estiguin d'acord--, i ha dit que és mentida que les teràpies hagin de ser llargues, ja que si no són curtes no funcionen.

Al principi, 'Les ulleres de la felicitat' se n'anava a dir 'El Club dels Stephen Hawkins', però el títol es va canviar per por a que hi haguessin problemes de drets.

Santandreu ha afegit que tot i que 'L'art de no amargar-se la vida' --que ha venut més de 250.000 exemplars a Espanya-- i aquest últim siguin autònoms, el segon és una ampliació del primer per aprofundir a la fortalesa emocional.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés