La RAE elimina de la definició d''homeopatia' el seu poder "curatiu"

Publicat 7/11/2019 17:12:52CET
Homeopatia.
BOIRON - Archivo

MADRID, 7 nov. (EUROPA PRESS) -

La Real Acadèmia Espanyola i l'Associació d'Acadèmies de la Llengua Espanyola ha decidit esmenar l'accepció d''homeopatia', i així acaba amb la seva "capacitat curativa" i es conforma amb descriure la pràctica amb el fet que "suposadament" produeixi símptomes "iguals o semblats als que es prova de combatre".

Aquesta ha estat només una de les modificacions que ha presentat aquest dijous dins de l'última actualització del Diccionari de la llengua espanyola (DLE). Concretament, han produït unes 1.100 modificacions, entre les quals també es troben també 'acupuntura', 'agulla', 'osteopatia', 'anirídia' o 'anal·lèrgic'.

La caça de les pseudociències ha arribat a la llengua amb la modificació d''homeopatia'. Fins ara es considerava un "sistema curatiu que afecta les malalties, en dosis mínimes, les mateixes substàncies que, en quantitats més grans, produirien símptomes iguals o semblats als que es prova de combatre".

Mentre, que des d'ara al web i des del gener en l'edició de paper, es pot llegir la nova definició: "Pràctica que consisteix a administrar a algú, en dosis mínimes, les mateixes substàncies que, en quantitats més grans, produirien suposadament en la persona sana símptomes iguals o semblats als que es tracta de combatre".

L'acupuntura, una altra tècnica en dubte, també modifica la seva decisió. En aquest cas, l'esmena afegeix que es tracta d'una tècnica "tradicional xinesa". De "tècnica terapèutica consistent a clavar agulles en punts determinats del cos humà" passa a "tècnica terapèutica de la medicina tradicional xinesa consistent a introduir agulles en punts determinats del cos del pacient".

D'altra banda, en la primera accepció d''osteopatia', que defineix com a terme mèdic usat per a la malaltia òssia, afegeix com a accepció que es tracta "d'una teràpia de medicina complementària consistent a aplicar massatges i altres tècniques de manipulació dels músculs i les articulacions amb la finalitat de restablir el funcionament normal del cos humà".

Per arribar a ampliar aquesta accepció, la RAE abans ha decidit afegir conceptes a la paraula medicina. D'aquesta manera, reconeix l'ús de 'complementària' darrere de medicina, i dota a la paraula d'una interpretació nova; com ja va fer l'acadèmia anys anteriors (combinar medicina amb 'intensiva', 'legal' i 'nuclear').

Així, 'medicina complementària', inclosa fins ara en el diccionari però amb un significat i ús clar dins de les teràpies alternatives, es defineix com a "conjunt de pràctiques terapèutiques que es fan servir com a complement de la medicina convencional".

el més llegit

 1. 1

  La neu i el vent obliguen a suspendre les classes d'una quinzena de centres

 2. 2

  La neu i el vent obliguen a suspendre classes a 14 centres de Catalunya

 3. 3

  Nervis i il·lusió protagonitzen la catifa vermella dels XII Premis Gaudí

 4. 4

  Mor a Barcelona un motorista, segona víctima de trànsit enguany a la ciutat

 5. 5

  Karra Elejalde aconsegueix el Gaudí a Millor Protagonista Masculí pel seu paper d'Unamuno

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista