Publicat 16/11/2015 17:45

Quatre politècniques públiques fan 'lobby' per atreure empreses, investigar més i competir

MADRID, 16 nov. (EUROPA PRESS) -

Les quatre universitats politècniques públiques de Madrid (UPM), Catalunya (UPC), València (UPV) i Cartagena (UPCT) creen l'associació AP4 amb l'objectiu d'atreure empreses, millorar la formació dels seus més de cent mil alumnes d'enginyeries i arquitectura, tenir més presència i força davant de l'Administració, col·laborar en projectes d'investigació, competir internacionalment, millorar el teixit productiu i despertar vocacions científiques entre els més joves.

Aquests són alguns dels objectius del projecte, que s'ha presentat aquest dilluns a Madrid, en un acte conjunt protagonitzat pels quatre rectors juntament amb representants d'empreses com Gas Natural Fenosa, Repsol o Consum.

"No hi ha ni una sola institució que per si sola pugui dur a terme una investigació important i complexa a escala internacional", ha subratllat el rector de la UPV, Francisco José Mora, que ha indicat que amb aquesta aliança les quatre universitats podran participar en més projectes i els seus alumnes tindran més opcions.

"Fem 'lobby' per intervenir en la docència, la investigació i la transferència de coneixement", ha afegit el rector de la UPC, Enric Fossas, que ha destacat la proximitat d'aquestes universitats al teixit productiu i a la capacitat de resposta als problemes tecnològics de les empreses.

Segons han indicat els rectors, aquests centres han dut a terme del 2008 al 2013 una inversió immaterial en R+D+I anual de 185 milions d'euros de mitjana, que representa el 17,5 % de la despesa en inversió R+D+I de les universitats espanyoles, i en els últims deu anys han registrat el 22,5% de les patents nacionals generades per les universitats.

A curt i mitjà termini, l'objectiu de l'aliança AP4 és presentar-se de manera conjunta a les fires i certàmens internacionals per a la captació d'estudiants, potenciar intercanvis acadèmics entre els alumnes, participar juntes en certàmens internacionals, proposar reptes tecnològics sota el segell UP4 dirigits als estudiants, fomentar pràctiques intercampus, crear una oferta conjunta de títols de postgrau i un 'banc de patents' per a la seva comercialització, entre altres projectes.

UP4 posarà en marxa una plataforma conjunta per resoldre "desafiaments tecnològics" proposats per empreses i institucions del sector productiu mitjançant el programa 'Solutions'.

Així, Gas Natural Fenosa planteja als investigadors que busquin solucions innovadores per a la integració de sistemes de gas i electricitat, mentre que Consum busca idees per crear un 'carro de la compra intel·ligent'.

Alhora, la Caixa d'Enginyers promou el desenvolupament i la fabricació de prototips d'un vehicle automòbil a escala reduïda, eficient energèticament i amb control autònom de la conducció. Els guanyadors rebran tres premis de 3.000, 2.000 i 1.000 euros, respectivament.

MENYS ALUMNES I SOUS BAIXOS

Aquestes universitats han perdut en els deu últims anys milers d'alumnes davant de la falta de vocacions. En concret, segons ha informat als mitjans el vicerector d'Alumnes de la UPM, José Luis García Grinda, aquest centre madrileny ha vist reduït el nombre de matrícules un 24,6% en una dècada i només en l'últim curs del que es tenen dades un 12% (2014-2015).

"Estem començant a veure a Espanya el que passa en altres països europeus. Ens falten enginyers a les empreses", ha indicat García Grinda, que ha explicat que les companyies espanyoles no aconsegueixen reclutar titulats recents perquè els sous que els ofereixen són "dues i tres vegades més baixos que a França i Anglaterra".

En paral·lel, ha assegurat que hi ha grans empreses i bancs --Deloitte, Carrefur o BBVA, entre d'altres-- que han canviat en l'últim any i mig el perfil dels nous llocs de treball i demanen cada vegada més enginyers per la seva "versatilitat".

"No cobreixen els llocs que volen perquè els sous del contracte el primer any són molt baixos", ha afegit.

El vicerector d'Alumnes espera que aquesta aliança entre universitats serveixi també per pressionar les empreses perquè ofereixin millors retribucions.

Una enquesta de la UPM posa de manifest que el sou d'un enginyer de Telecomunicacions el primer any és de 25.000 euros de mitjana; el d'un enginyer de Camins, de 19.000 euros; el d'un de Mines, entre 17.000 i 18.000 euros; i el d'un arquitecte, de 15.000 euros.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés