Actualitzat 11/12/2014 14:03

Una quarta part de la població pateix ressaca en les celebracions nadalenques

¿Cómo Evitar Engordar En Navidad?
Foto: THINKSTOCK

MADRID, 11 (EUROPA PRESS)

Més d'un terç de la població reconeix cometre excessos amb el menjar i la beguda durant les celebracions, fins a una quarta part admet patir ressaca després de la celebració amb alcohol d'un esdeveniment amb motiu de les festes nadalenques i un 13% pateix problemes digestius.

   Aquestes són algunes de les conclusions presentades aquest dijous de l'estudi fet pel Centre d'Investigació sobre Fitoteràpia (INFITO) i la Societat Espanyola de Dietètica i Ciències de l'Alimentació (SEDCA), que a més han analitzat que suposa per a la salut la sobreingesta d'un àpat típic nadalenc.

   El 84% dels espanyols reconeix fer entre dos i tres àpats amb familiars i amics durant el Nadal, fins i tot el 6% fa sis o més, segons l'estudi, que inclou una enquesta a 2.400 adults. Segons una anàlisi de la SEDCA dels plats típics nadalencs, cadascun d'aquests àpats suposa una mitjana de, com a mínim, 1.500 calories, a les quals s'afegeixen les corresponents a les begudes alcohòliques, el recomanable per a tot un dia.

    "A més, aquesta sobreingesta es repeteix diversos dies seguits, de manera que s'acumula molt sense gairebé cremar-lo, perquè es fa menys exercici en les festes", assegura Jesús Román, president del Comitè Científic de la SEDCA.

   Per exemple, un sopar típic amb amanida, llagostins amb maionesa, be al forn, tronc de Nadal i torrons i massapans, suposa 1.268 calories. "Tenint en compte que les necessitats calòriques d'una persona adulta solen oscil·lar entre les 2.000 Kcal (dones) i les 2.700 Kcal (homes), un únic menú nadalenc pot aportar prop del 50-60% de tota l'energia diària requerida, compleix amb el 100% de les proteïnes requerides i sol sobrepassar la recomanació habitual de l'aporti de greixos en un 10%", afegeix.

    "Els àpats copiosos comporten una sobrecàrrega digestiva que pot ocasionar digestions pesades, distensió abdominal, ardors, nàusees o malestar", segons ha explicat el doctor Alberto Sacristán, membre del Grup de Nutrició i Alimentació de la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària (SEMFYC) i de la junta directiva d'INFITO.

   Altres efectes que poden ocasionar els excessos de menjar o alcohol són "augment de les transaminases i dels nivells de colesterol i triglicèrids, increment de pes, alteració del sistema immune, insomni, ansietat i trastorns de la pell", adverteix. El doctor Sagristà recomana moderar el consum d'alcohol i greixos i afavorir l'eliminació de toxines amb abundant aigua i preparats farmacèutics com el card mariano i la carxofa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés