Actualitzat 09/07/2024 16:01

Publiquen un epistolari entre Joan Coromines i Joan Sales sobre el català

Joan Pujadas, l'editora Maria Bohigas i Josep Ferrer, en la presentació del llibre
EUROPA PRESS

"És com un duel", assegura l'editora Maria Bohigas

BARCELONA, 9 jul. (EUROPA PRESS) -

Club Editor ha publicat l'epistolari 'Cartes 1946-1983' entre el lingüista Joan Coromines i l'escriptor Joan Sales en el qual reflexionen a través de 125 missives sobre la llengua catalana i el model de llengua literària: "És com un duel", ha assegurat aquest dimarts l'editora Maria Bohigas.

En una roda de premsa, Bohigas ha explicat que es tracta de dues persones que "no s'assemblen, amb posicions sensiblement diferents, però que comparteixen el més essencial", com és el vincle amb Catalunya i un projecte ambiciós.

Editades per Joan Pujadas i Josep Ferrer, les cartes incloses en el volum procedeixen dels arxius de la Fundació Pere Coromines i de la Fundació Mercè Rodoreda, i el gran tema de l'epistolari és l'establiment d'un 'català usual' que sigui adequat i útil en totes les circumstàncies de la vida, i el model de llengua literària.

Bohigas ha remarcat que l'obra de Coromines és la d'"un dels grans científics del moment" des del camp de la lexicologia, mentre que Sales es preocupa per dominar la llengua i té una sòlida formació, amb la voluntat d'establir un diàleg amb la societat que s'ha quedat sense referents.

"Veus una col·laboració des d'una discrepància, que els porta a estar a punt de trencar relacions. És com un duel", ha assenyalat Bohigas, qui considera apassionant el diàleg que s'estableix entre tots dos a ulls d'un lector contemporani.

Ha afirmat que la col·laboració entre ells és "forta, constant, alegre", amb un Sales que es pot considerar deixeble de Coromines tot i que hi discrepi, però que acaben per coincidir que un bon novel·lista és aquell que coneix la seva llengua.

Ferrer ha subratllat que la llengua "s'ha d'anar a caçar al seu hàbitat natural, la llengua viva, la llengua oral" i que era un factor que Coromines sabia motiu pel qual va dedicar una feina important al treball de camp.

LLENGUA LITERÀRIA

Ha assenyalat que el model de llengua literària és un debat en el qual totes les llengües entren, i mentre Sales estava més a prop de la llengua parlada, Coromines no va voler deixar mai de banda l'Institut d'Estudis Catalans (IEC).

"Ho posen tot en dubte, però no dubten que la llengua és fonamental", ha subratllat Ferrer, mentre que Pujadas ha destacat Coromines com un dels lingüistes més preparats de la seva generació.

El volum conclou amb la carta que Coromines va enviar a la vídua de Sales, Núria Folch, després de la mort de l'escriptor, i la resposta que ella va escriure al lingüista.

Contadorwww.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés