Publicat 20/03/2019 18:23

Publiquen la cartografia submarina més completa del canal INBIS, a l'oce rtic

Premsa Ub Publicada La Cartografia Submarina Més Completa Del Canal Inbis A LOc
UNIVERSIDAD DE BARCELONA

BARCELONA, 20 març (EUROPA PRESS) -

Un estudi científic detalla per primera vegada la cartografia submarina dels trams superiors del canal Inbis, una vall submergida que s'estén durant desenes de quilmetres al nord-oest del mar de Barentsz, a l'oce rtic.

Aquest canal és un de les poques valls submarines de latituds polars que va preservar la seva particular arquitectura geolgica durant l'últim mxim glacial (LGM), segons el nou treball publicat en la revista 'Arktos - The Journal of Arctic Geosciences', en el qual participa José Luis Casamor, membre del Grup d'Investigació Consolidat (GRC) en Geociencies Marines de la Facultat de Cincies de la Terra de la Universitat de Barcelona (UB).

En la nova investigació també han participat experts de l'Institut Nacional d'Oceanografia i Geofísica Experimental (OGS) de Trieste (Itlia) i la Universitat de Troms (Noruega), entre d'altres institucions.

En l'actualitat, els fons marins i les regions polars conformen les dues últimes grans fronteres de la investigació en l'mbit de les cincies de la terra.

En aquest context, l'aplicació de tecnologies avanades en les campanyes científiques --GPS diferencial, batimetría de multifeix d'alta resolució, sísmica de reflexió 2D i 3D, vehicles científics submarins de control remot (ROV)-- ha estat una autntica revolució metodolgica que ha ampliat la precisió dels mapes batimétrics dels fons marins.

El canal est situat al marge continental del mar de Barentsz, a l'oest de la illa de l'Ós, a l'arxiplag noruec de les illes Svalbard.

La capalera se situa a la plataforma continental --a uns 500 metres de profunditat-- i la seva part més allunyada s'estén fins als 2.500 metres sota la superfície marina.

Aquest es considera "un exemple excepcional de canal submarí profund a latituds polars, que s'ha format a una zona del marge continental situada entre dos importants ventalls sedimentries glaceres", ha explicat el codirector de la campanya oceanogrfica Deglabar José Luis Casamor.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés