Publicat 13/02/2014 14:14

Psiquiatres alerten d'un augment de les "pràctiques pseudocientífiques" per tractar trastorns

El voltant d'un 40% de la població pateix ansietat i només la meitat la tracta

BARCELONA, 13 febr. (EUROPA PRESS) -

Els psiquiatres organitzadors del VII Congreso Nacional de Ansiedad y Trastornos Comórbidos han alertat aquest dijous de la proliferació de "pràctiques pseudocientífiques" per tractar trastorns mentals, que requereixen la teràpia dirigida d'un metge especialista, han remarcat a la presentació de l'esdeveniment, que es farà aquest divendres i dissabte a Barcelona.

El coordinador del congrés, Josep Ramon Domènech, i el secretari de l'Associación Española de Psiquiatría Privada (Asepp), Antonio Arumí, han advertit sobre la presència de "remeiers" i de persones que s'autodenominen psicoterapeutes només perquè han fet un curs d'una teràpia alternativa o de psicologia ràpida, i a qui els pacients denominen doctor.

Arumí ha admès que les pràctiques relacionades amb la medicina xinesa, la reflexologia, l'acupuntura o l'homeopatia poden ser "bons complements" si el pacient reconeix millores, però ha assenyalat que el problema de moltes d'aquestes teràpies és que inciten el pacient a abandonar la medicació.

"Nosaltres els respectem, el problema és quan ells no ens respecten a nosaltres", ha asseverat Arumí, al que el president de la Asepp, Salvador Ros, ha afegit que un 70% dels pacients psiquiàtrics no compleix de manera estricta les pautes de la medicació, a causa dels símptomes de millora que experimenten.

Ros ha demanat al Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) una actuació contundent "contra aquestes pràctiques paral·leles amb intencionalitat mèdica" amb la finalitat de mitigar la presència d'intrusos dins la professió que poden arribar a confondre els pacients.

Al voltant d'un 40% de la població espanyola --i la mateixa proporció a Catalunya-- pateix problemes d'ansietat, la majoria mestresses de casa, aturats i autònoms, si bé només es tracta aquest trastorn la meitat dels que ho pateixen, i l'altra meitat conviu amb ella, sovint sense ganes d'abordar la situació.

Ho han dit els psiquiatres d'acord amb un estudi representatiu fet el novembre de 2013 amb unes 6.000 enquestes, i també a la llum d'un treball fet pels mateixos psiquiatres, que sostenen que als anys 80 i 90 la població espanyola afectada per quadres d'ansietat era d'un 20%.

LA CRISI DISPARA ELS CASOS

La crisi i les seves conseqüències han disparat els trastorns d'ansietat, i els metges han remarcat la necessitat d'acudir al metge quan l'angoixa, avantsala d'un procés depressiu, "envaeix la vida quotidiana" i invalida a una persona per a certes situacions, provocant fòbia social, cansament continuat, falta de motivació i desgana.

"L'ansietat és el trastorn amb més prevalença, però també el que es porta més en silenci", ha remarcat Domènech, que ha recordat que els quadres d'ansietat afecten especialment la franja de població de 40 a 65 anys, si bé en els joves d'entre 20 i 30 anys poden ser més freqüents atacs d 'ansietat o de pànic.

L'ansietat està vinculada a consum de tòxics, tabac i alimentació dolenta: "Tot es descontrola", ha assenyalat Arumí, que ha advertit que la cronificació de l'ansietat passa factura més endavant, amb processos depressius que es poden complicar.

ANSIETAT VS. OBESITAT

Els psiquiatres han destacat la vinculació de l'ansietat amb els trastorns de l'alimentació, ja que més del 50% de les persones obeses pateix ansietat o depressió, així com també el 50% de les persones amb ansietat tenen risc de patir problemes de sobrepès o obesitat.

Els psiquiatres, que treballen a l'acabat d'estrenar Instituto Internacional de Neurocencias Aplicades (IINA) a Barcelona, han reivindicat l'excel·lència del sistema sanitari públic català, però també han assenyalat que actualment es troba en "caiguda lliure".

Han plantejat l'opció d'establir consultes gratuïtes per a persones que pateixen quadres d'ansietat generalitzada a Ciutat Meridiana, on es registra un elevat nombre de desnonaments.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés