Publicat 25/02/2015 20:01

El PSC alerta de "greus" desigualtats territorials a l'accés a operacions quirúrgiques

Cirugía de reconstrucción de la mama
HOSPITAL DE BELLVITGE

L'espera per a una pròtesi de genoll és de 2 mesos al Pirineu i de dos anys a Viladecans

BARCELONA, 25 febr. (EUROPA PRESS) -

La secretària de Salut del PSC, Caterina Mieras, i la diputada socialista Núria Segú han alertat de les "greus" desigualtats territorials que existeixen a Catalunya a l'hora d'accedir a una operació quirúrgica, amb temps d'espera que es multipliquen fins per deu en funció de la zona en la qual es resideixi.

En una trobada amb els mitjans aquest dimecres, Segú ha posat com a exemple l'operació de pròtesis de genoll, per a la qual els pacients de la zona del Pirineu esperen una mitjana de dos mesos i els de la zona de Viladecans, gairebé dos anys.

"És veritat que el Govern ha aconseguit reduir la llista d'espera el 2014, però ho ha fet amb una gran desigualtat territorial", ha lamentat, i ha explicat també el cas de la intervenció de varius: a l'Hospital Clínic de Barcelona no hi ha pacients en espera, mentre que al de Bellvitge de L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona) hi ha 75 que esperen des de fa més d'un any.

Segú ha qüestionat per què el Govern no trasllada aquests pacients que esperen a Bellvitge al Clínic: "Sembla que respon a interessos economicistes. Les llistes d'espera s'han reduït derivant pacients amb criteris mercantilistes i no de proximitat, com s'estava fent fins a l'arribada de CiU al Govern".

També ha exposat les desigualtats d'accés que es produeixen en tres hospitals d'un mateix districte, el d'Horta Guinardó de Barcelona: en el Dos de Maig hi ha una espera mitjana per a una intervenció de varius de 2,42 mesos; a la Vall d'Hebron, 3,8, i al Sant Pau de 8,35.

Amb aquestes desigualtats i les derivacions economicistes "s'estan deteriorant" els hospitals de l'institut Català de la Salut (ICS), quelcom en el que també influeix el fet que Catalunya sigui la cinquena comunitat per la cua en matèria de finançament sanitari.

MÉS TEMPS PER AL DIAGNÒSTIC

Mieras i Segú han destacat que les dades del Govern reflecteixen que el 2014 es van reduir el nombre de pacients que esperen per ser intervinguts a Catalunya d'algun dels 14 procediments amb temps de garantia, fins a 57.191, però "el temps que s'esperen no s'ha reduït, si no que s'ha incrementat des dels 4,11 mesos de mitjana del 2010 fins a 5,77".

Segons Segú, això es deu al fet que els pacients "estan tardant cada vegada més a ser diagnosticats, per la qual cosa no estan entrant en les llistes d'espera i no computen", i ha assegurat que les bones dades que ha presentat el Govern de balanç del 2014 no reflecteixen la realitat assistencial.

DESPROTECCIÓ DELS PACIENTS

Sobre l'eliminació d'11 dels 14 procediments amb temps màxim d'espera garantit, Mieras ha alertat de la "desprotecció" amb la qual s'ha deixat als pacients, que ja no podran reclamar a l'administració si esperen massa per a una operació.

"És un retrocés total per al sistema sanitari", ha advertit, i ha criticat que s'hagin posat temps màxims garantits de tres mesos per a les cirurgies del càncer i cardíaques, tenint en compte que ja s'estan complint a causa de a la gravetat que comporten les demores en aquests àmbits.

Per a Mieras i Segú, el balanç de Boi Ruiz al capdavant de la Conselleria de Salut de la Generalitat es resumeix en "potenciar l'activitat de la sanitat privada a base de precaritzar els treballadors de la sanitat pública i empitjorar l'accés dels pacients".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés