Publicat 28/9/2019 11:18:01 +02:00CET

Proven una nova anàlisi de sang que detecta 20 tipus de càncer amb un alt grau de precisió

MADRID, 28 set. (EUROPA PRESS) -

Una nova anàlisi de sang en desenvolupament ha demostrat la seva capacitat de detectar nombrosos tipus de càncer amb un alt grau de precisió, segons els assajos d'aquesta prova. Els investigadors de l'Institut del Càncer Dana-Farber presentaran els resultats de l'assaig multicèntric durant el Congrés de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO), que se celebra a Barcelona.

L'anàlisi, desenvolupat per la companyia GRAIL, utilitza la tecnologia de seqüenciació de propera generació per analitzar l'ADN a la recerca de petites etiquetes químiques (metilació) que influeixen en si els gens estan actius o inactius.

Quan es va aplicar a gairebé 3.600 mostres de sang, algunes de pacients amb càncer, altres de persones que no havien estat diagnosticades amb càncer al moment de l'extracció de sang, la prova va detectar amb èxit un senyal de càncer de les mostres de pacients amb càncer i va identificar correctament teixit d'on va començar el càncer (el teixit d'origen).

L'especificitat de la prova, la seva capacitat de retornar un resultat positiu només quan el càncer està realment present, va ser alta, igual que la seva capacitat d'identificar l'òrgan o teixit d'origen, van trobar els investigadors.

La nova prova cerca ADN i que les cèl·lules canceroses s'aboquen en el torrent sanguini quan moren. A diferència de les anomenades biòpsies líquides, que detecten mutacions genètiques o altres alteracions relacionades amb el càncer a l'ADN, la tecnologia se centra en les modificacions de l'ADN conegudes com a grups metil.

Els grups metil són unitats químiques que poden unir-se a l'ADN, en un procés anomenat metilació, per controlar quins gens estan 'encesos' i quins estan 'apagats'. Els patrons anormals de metilació resulten ser, en molts casos, més indicatius de càncer i del tipus de càncer que les mutacions. La nova prova s'enfoca en parts del genoma on es troben patrons anormals de metilació en les cèl·lules canceroses.

"El nostre treball anterior va indicar que els assajos basats en metilació superen els enfocaments tradicionals de seqüenciació d'ADN per detectar múltiples formes de càncer en mostres de sang --explica l'autor principal de l'estudi, Geoffrey Oxnard, de Dana-Farber--. Els resultats del nou estudi demostren que aquests assajos són una forma factible de detectar càncer en les persones".

En l'estudi, els investigadors van analitzar l'ADN lliure de cèl·lules (ADN que una vegada va estar confinat a les cèl·lules però que va arribar al torrent sanguini després de la mort de les cèl·lules) en 3.583 mostres de sang, incloses 1.530 de pacients diagnosticats amb càncer i 2.053 de persones sense càncer.

Les mostres de pacients van comprendre més de 20 tipus de càncer, inclosos els receptors hormonals negatius de mama, colorrectal, d'esofag, vesícula biliar, gàstric, cap i coll, pulmó, leucèmia limfoide, càncer d'ovari i pàncrees.

L'especificitat general va ser del 99,4%, la qual cosa significa que només el 0,6% dels resultats van indicar incorrectament que hi havia càncer present. La sensibilitat de l'assaig per detectar càncers d'alta mortalitat preespecificats (el percentatge de mostres de sang d'aquests pacients que van donar positiu per a càncer) va ser del 76%.

Dins d'aquest grup, la sensibilitat va ser del 32% per a pacients amb càncer en estadi I; 76% per a aquells amb etapa II; 85% per a l'etapa III; i 93% per a l'etapa IV. La sensibilitat en tots els tipus de càncer va ser del 55%, amb augments similars en la detecció per etapa.

Pel 97% de les mostres que van llançar un resultat de teixit d'origen, la prova va identificar correctament l'òrgan o teixit d'origen en el 89% dels casos.

La detecció primerenca fins i tot d'un percentatge modest de càncers comuns podria traduir-se en molts pacients que podrien rebre un tractament més efectiu si la prova s'usés àmpliament, conclou Oxnard.