Publicat 28/09/2019 11:18CET

Proven una nova anlisi de sang que detecta 20 tipus de cncer amb un alt grau de precisió

MADRID, 28 set. (EUROPA PRESS) -

Una nova anlisi de sang en desenvolupament ha demostrat la seva capacitat de detectar nombrosos tipus de cncer amb un alt grau de precisió, segons els assajos d'aquesta prova. Els investigadors de l'Institut del Cncer Dana-Farber presentaran els resultats de l'assaig multicntric durant el Congrés de la Societat Europea d'Oncologia Mdica (ESMO), que se celebra a Barcelona.

L'anlisi, desenvolupat per la companyia GRAIL, utilitza la tecnologia de seqüenciació de propera generació per analitzar l'ADN a la recerca de petites etiquetes químiques (metilació) que influeixen en si els gens estan actius o inactius.

Quan es va aplicar a gairebé 3.600 mostres de sang, algunes de pacients amb cncer, altres de persones que no havien estat diagnosticades amb cncer al moment de l'extracció de sang, la prova va detectar amb xit un senyal de cncer de les mostres de pacients amb cncer i va identificar correctament teixit d'on va comenar el cncer (el teixit d'origen).

L'especificitat de la prova, la seva capacitat de retornar un resultat positiu només quan el cncer est realment present, va ser alta, igual que la seva capacitat d'identificar l'rgan o teixit d'origen, van trobar els investigadors.

La nova prova cerca ADN i que les cllules canceroses s'aboquen en el torrent sanguini quan moren. A diferncia de les anomenades bipsies líquides, que detecten mutacions gentiques o altres alteracions relacionades amb el cncer a l'ADN, la tecnologia se centra en les modificacions de l'ADN conegudes com a grups metil.

Els grups metil són unitats químiques que poden unir-se a l'ADN, en un procés anomenat metilació, per controlar quins gens estan 'encesos' i quins estan 'apagats'. Els patrons anormals de metilació resulten ser, en molts casos, més indicatius de cncer i del tipus de cncer que les mutacions. La nova prova s'enfoca en parts del genoma on es troben patrons anormals de metilació en les cllules canceroses.

"El nostre treball anterior va indicar que els assajos basats en metilació superen els enfocaments tradicionals de seqüenciació d'ADN per detectar múltiples formes de cncer en mostres de sang --explica l'autor principal de l'estudi, Geoffrey Oxnard, de Dana-Farber--. Els resultats del nou estudi demostren que aquests assajos són una forma factible de detectar cncer en les persones".

En l'estudi, els investigadors van analitzar l'ADN lliure de cllules (ADN que una vegada va estar confinat a les cllules per que va arribar al torrent sanguini després de la mort de les cllules) en 3.583 mostres de sang, incloses 1.530 de pacients diagnosticats amb cncer i 2.053 de persones sense cncer.

Les mostres de pacients van comprendre més de 20 tipus de cncer, inclosos els receptors hormonals negatius de mama, colorrectal, d'esofag, vesícula biliar, gstric, cap i coll, pulmó, leucmia limfoide, cncer d'ovari i pncrees.

L'especificitat general va ser del 99,4%, la qual cosa significa que només el 0,6% dels resultats van indicar incorrectament que hi havia cncer present. La sensibilitat de l'assaig per detectar cncers d'alta mortalitat preespecificats (el percentatge de mostres de sang d'aquests pacients que van donar positiu per a cncer) va ser del 76%.

Dins d'aquest grup, la sensibilitat va ser del 32% per a pacients amb cncer en estadi I; 76% per a aquells amb etapa II; 85% per a l'etapa III; i 93% per a l'etapa IV. La sensibilitat en tots els tipus de cncer va ser del 55%, amb augments similars en la detecció per etapa.

Pel 97% de les mostres que van llanar un resultat de teixit d'origen, la prova va identificar correctament l'rgan o teixit d'origen en el 89% dels casos.

La detecció primerenca fins i tot d'un percentatge modest de cncers comuns podria traduir-se en molts pacients que podrien rebre un tractament més efectiu si la prova s'usés mpliament, conclou Oxnard.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés