Actualitzat 17/11/2015 17:36

Un protocol del Govern detectarà si hi ha radicalització islamista en les aules

Neus Munté y Jordi Jané (Govern)
GOVERN

BARCELONA, 17 Nov. (EUROPA PRESS) -

   El conseller d'Interior de la Generalitat, Jordi Jané, ha anunciat aquest dimarts que el Govern abordarà la setmana que ve l'aplicació d'un protocol dissenyat pel seu departament perquè la comunitat educativa pugui "detectar a temps fenòmens de radicalització en les aules".

   En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, Jané ha aclarit que aquest és un dels tres procediments de detecció de radicalització islamista que s'han dissenyat, i que és el que falta per aplicar: "Aquest procediment ajudarà a detectar casos de radicalització".

   Ja s'estan implementant el procediment d'execució penal --vigilant el que passa als centre penitenciaris-- i el de proximitat, que implica els agents de Mossos d'Esquadra que treballen sobre el terreny, al carrer, amb comunitats i amb víctimes, i pretenen estendre'l als agents de Policia Local.

   El conseller ha explicat que, per exemple, tenir la informació que un alumne abandona el centre escolar, sumat a la informació que puguin tenir els Mossos, "en alguna ocasió pot alertar de la necessària actuació davant d'una radicalització".

   També ha explicat que els Mossos han reforçat la vigilància a espais susceptibles d'atacs i té activats sis dispositius policials, dirigits a protegir col·lectius potencials de risc --ha posat l'exemple de la comunitat francesa a Catalunya--; llocs d'afluència massiva --esdeveniments esportius, grans superfícies comercials i espais culturals--; infraestructures de transport; infraestructures estratègiques o crítiques, i organismes oficials.

   En aquest punt s'ha detingut per cridar a la tranquil·litat i que els catalans segueixin amb la manera de vida convivencial, i que si volen assistir a un partit de futbol o a un concert --dos escenaris contra els que es va atemptar a París divendres-- ho facin amb tota normalitat: "Els Mossos d'Esquadra treballen per garantir la seguretat".

ES DOBLEN ELS CONTROLS

   També ha avançat que el Govern ha donat l'ordre de doblar els controls a vies de comunicació per detectar moviments de possibles terroristes, i ha detallat que aquests controls es faran a les carreteres d'accés a les grans ciutats, tot i que també poden fer-se a la via pública.

   El conseller ha reconegut que aquests controls són enutjosos, i suposen sempre inconvenients però ha demanat a la ciutadania que tingui en compte el moment en què es fan: "Demano que es pugui entendre que en la situació en què estem són necessaris".

   L'increment dels controls requerirà que els agents hagin d'incrementar la seva jornada laboral, ja que ha reconegut que no poden ampliar l'oferta pública per contractar més agents per complir amb l'exigit per l'estabilitat pressupostària; unes hores que s'hauran d'abonar: "El cost de seguretat sempre és necessari per a l'Estat del benestar".

   Per això, els agents de la brigades mòbils (Brimo) destinaran part de les seves hores de formació a la patrulla preventiva i del total d'hores que els agents destinen a aquesta funció, un 20% es destinarà a la patrulla preventiva contra el jihadisme.

NO CRIMINALITZAR

   Després que li hagin preguntat per l'augment de mesquites salafistes a Catalunya, Jané ha demanat no criminalitzar aquest col·lectiu: "És cert que en alguns d'aquests centres hi ha salafisme, però això no és jihadisme".

   "És un error intentar vincular el que és la religió amb l'actuació jihadista, i seríem molt injustos amb milers de persones que conviuen amb nosaltres i tenen aquesta religió i estan condemnant de manera molt clara el terrorisme", ha subratllat el conseller.

   Tot i això, ha admès que aquests col·lectius són "d'especial control", però no cal portar-ho a l'extrem d'estigmatitzar una part de la població que no té res a veure amb el terrorisme.

   Si bé, ha reconegut que no li consta que els imams catalans s'hagin posat en contacte amb els Mossos específicament després dels atemptats i ha recordat que a la feina del cos policial de proximitat aquests contactes són constants.





www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés