Publicat 14/08/2015 14:15

Una proteïna que fixa les cèl·lules té una funció en la mobilitat cel·lular

BARCELONA, 14 ago. (EUROPA PRESS) -

La proteïna E-Cadherina (E-Cad), que manté fortament unides les cèl·lules, afavorint així l'organització de teixits i òrgans, també té una funció fonamental en la mobilitat cel·lular, segons un estudi dels investigadors de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) Kyra Campbell i Jordi Casanova.

La investigació, publicada a 'Nature Communications', mostra, a través de l'estudi del desenvolupament del sistema digestiu d'embrions de mosca 'Drosophila melanogaster', que aquesta proteïna és fonamental perquè cèl·lules diverses puguin moure's de manera coordinada, dotant-se d'un rol oposat al que s'havia convingut fins ara, que era impedir el moviment de les cèl·lules.

Aquesta nova funció d'E-Cad podria explicar per què els tumors que expressen nivells mitjans d'aquesta proteïna tenen un pronòstic més agressiu.

E-Cad facilita la mobilitat de grups heterogenis de cèl·lules, que tenen funcions diverses perquè tenen actius gens diferents, que viatgen ordenadament cap al seu destí per localitzar-se on faci falta.

"La migració cel·lular és un procés habitual i necessari en un embrió i també en el bon funcionament d'un organisme adult. El més sorprenent ha estat situar E-Cad com un actor principal en el moviment cel·lular quan precisament el seu rol assumit és fixar les cèl·lules", ha explicat Casanova.

Estudiar la migració cel·lular és important per a la biomedicina perquè aporta comprensió bàsica de la manera com es produeixen la metàstasi de càncer i altres processos que impliquen mobilitat cel·lular, com la curació de ferides o la inflamació.

Casanova ha explicat que nivells intermedis d'E-Cad estan associats sovint amb tumors agressius, capaços de fer metàstasi, i ha afirmat que, a mesura que es coneix millor la metàstasi, es té més evidència que "es produeix per grups de cèl·lules i no tant per cèl·lules individuals".

"Una cèl·lula que migra sola és molt més fàcil d'anihilar que un grup on hi ha cèl·lules amb capacitats diferents", ha explicat l'investigador.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés