Publicat 11/12/2021 10:44

Protecció Civil manté l'alerta per inundacions al nord i per forts vents i onatge a gran part del país

Archivo - Arxivo - Recursos de vent, temporal, fulles, tardor
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 11 des. (EUROPA PRESS) -

La Direcció general de Protecció Civil i Emergncies manté l'alerta per inundacions al nord, pels desglaos i les pluges intenses que s'estan produint en aquesta zona, i per forts vents i fenmens costaners a gran part del país durant aquest cap de setmana, motiu pel qual recomana als ciutadans que adoptin mesures de prevenció.

Així, destaca que els desglaos a la serralada Cantbrica i les pluges intenses acumulades durant aquests dies estan augmentant el cabal dels rius al País Basc, Navarra i nord de Castella i Lleó i, amb aix, el risc d'inundacions, de manera que recomana extremar les precaucions. A més, als Pirineus, les nevades, el desgla i el vent poden afavorir la formació d'allaus.

D'altra banda, afegeix que el vent continuar sent protagonista a gran part del país tant pel temporal a la costa com pels vents a terra tot i que s'amainar al llarg del cap de setmana. Al litoral cantbric, es poden registrar onades de fins a 7 metres i també s'espera un fort onatge al Mediterrani i a les Canries. Mentre, a l'est de la Península els vents podran aconseguir ratxes de fins a 90 quilmetres per hora.

El temporal 'Barra' anir disminuint a mesura que avanci el cap de setmana, per per ara encara est activat el Pla Estatal General d'Emergncies de Protecció Civil (PLEGEM) en fase d'Alerta i Seguiment Permanent, així com els protocols i plans relatius a les diferents condicions adverses d'Aragó, Cantbria, Castella i Lleó, Catalunya, Galícia, les Balears, País Basc, Navarra i Astúries.

RECOMANACIONS

Davant aquesta situació, la Direcció General de Protecció Civil i Emergncies recomana que amb la crescuda dels rius els ciutadans residents o que circulin en rees potencialment afectades adoptin mesures de precaució com mantenir-se permanentment informat de la predicció meteorolgica i de l'estat de la situació; que no condueixin per rees inundades i, en aquest cas, que surtin de l'autombil i cerquin un terreny més alt quan es vegin envoltats per un corrent d'aigua.

Així mateix, assenyala que s'ha de procurar circular preferentment per carreteres principals i autopistes així com allunyar-se de vies i torrents i no atravessar a peu inundacions o corrents d'aigua. En cas d'haver d'evacuar el domicili, aconsella traslladar els articles essencials a pisos més alts, tancar les preses principals d'electricitat i gas i seguir les instruccions de les autoritats.

Amb les pluges intenses, recomana als conductors que disminueixin la velocitat, extremin les precaucions i que no s'aturin en zones on pugui discórrer gran quantitat d'aigua així com que circulin preferentment per carreteres principals i autopistes.

En cas de tempestes sobtades i pluges intenses recorda la importncia de tenir en compte el lloc on s'aparquen els vehicles ja que el rpid ascens del nivell de les aigües pot danyar els vehicles aparcats sobre zones inundables i, a més, arrossegar-los, provocant danys a bens d'altri i fins i tot obstaculitzar el flux natural del corrent.

En cas que comenci a ploure de manera torrencial, Protecció Civil recorda que s'ha de pensar que existeix risc d'inundació, motiu pel qual aconsella no atravessar ni amb vehicle ni a peu, els trams inundats, perqu es desconeix qu hi pot haver sota l'aigua i que localitzin els punts més alts de la zona. De la mateixa manera, afegeix que no s'ha d'intentar salvar l'autombil enmig d'una inundació.

Els qui es trobin al camp, els recomana allunyar-se de rius, torrents i zones baixes de vessants i pujols, evitar atravessar guals inundats i, igualment, dirigir-se als punts més alts de la zona, pel difícil pronstic dels fenmens tormentosos i aconsella mantenir-se informat a tot moment de la possible evolució dels canvis meteorolgics.

Davant els vents costaners, recomana els qui es trobin en zones marítimes que s'allunyin de la platja i d'altres llocs baixos que puguin veure's afectats per les elevades marees i onatges que se solen generar per la intensitat de vents forts.

En aquest sentit, recomana no estacionar els vehicles en zones que es puguin veure afectades per l'onatge, perqu en aquestes situacions el mar adquireix condicions extraordinries i pot arrossegar qui es trobi a les proximitats del mar i demana no posar en risc la vida per les imatges espectaculars del fort onatge.

D'altra banda, davant els forts vents aconsella assegurar portes, finestres i tots els objectes que puguin caure a la via pública i allunyar-se de cornises, arbres, murs o edificacions en construcció o grues que es puguin desprendre. També, convé abstenir-se de pujar a les bastides sense les adequades mesures de protecció.

Als conductors els recomana extremar les precaucions, sobretot en la sortida de túnels, els avanaments i els encreuaments amb vehicles pesats a carreteres de doble sentit i aturar-se si hi ha la possible presncia d'obstacles a la carretera.

D'altra banda, davant la previsió de neu recorda que s'ha de viatjar per carretera si és imprescindible i, en aquest cas, estar molt atent i tenir cura amb les plaques de gel; informar-se de la situació meteorolgica, de l'estat de les carreteres, extremar les precaucions, revisar el vehicle i atendre les recomanacions de Trnsit. També afegeix que convé tenir la precaució d'emplenar el dipsit de la gasolina i portar pneumtics d'hivern o cadenes; portar roba d'abric i un telfon mbil amb bateria de recanvi i/o carregador d'autombil.

En cas de quedar atrapat, aconsella romandre al cotxe, amb la calefacció posada, renovant cada cert temps l'aire, i vigilar que el tub de fuita no estigui obstrut per evitar que els gasos penetrin a l'interior del vehicle.

Pel risc d'allaus, Protecció Civil recorda que les estacions d'esquí emeten butlletins diaris sobre el risc de devessall, motiu pel qual demana respectar les indicacions i no sortir de zones controlades.

Davant aquest risc, recomana no descendir per canons o depressions i intentar descendir pel cim o la ruta més elevada i per zones amb pins, que tenen un menor risc d'allaus. També aconsella evitar tallar plaques amb diagonals molt llargues i, en aquest cas, evitar descendir per sota de la diagonal que ha creat.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2023 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés