Publicat 12/05/2020 21:48CET

Protecció Civil atribueix una falta greu a Iqoxe per no informar de l'explosió "immediatament"

Els serveis d'emergncies destaquen incertesa i informacions contradictries

TARRAGONA, 12 maig (EUROPA PRESS) -

La Directora General de Protecció Civil de la Generalitat, Isabel Ferrer, ha apuntat que el cos va actuar amb alts nivells d'estrs en l'accident de l'empresa Iqoxe a La Canonja (Tarragona), i ho ha atribut a la falta d'informació per part de la petroquímica per no comunicar l'explosió "immediatament", la qual cosa ha assegurat que constitueix una falta greu d'acord amb la normativa de Protecció Civil.

"L'empresa Iqoxe est obligada a disposar d'un pla d'autoprotecció que defineix les actuacions que efectuar en la seva installació en cas d'accident, i és important saber que aquest pla no es va activar", ha ressaltat Ferrer en la comissió del Parlament celebrada aquest dimarts i que estudia la seguretat del sector de la petroquímica.

Així, Ferrer ha explicat que per part de l'empresa "no es va sollicitar ajuda externa ni es va comunicar al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (Cecat) fins a passats 50 minuts de l'explosió, malgrat estar obligats a fer-ho".

Ha relatat minut a minut quins van ser els procediments quan va succeir l'explosió, i ha defensat que Protecció Civil va actuar complint el protocol establert, per que la falta d'informació generava una "absoluta incertesa que dificultava la presa de decisions i la reacció".

LES SIRENES

En la comissió ha estat preguntada per part dels diputats pel motiu pel qual no es van activar les sirenes, i ella ha explicat que fer-ho requeria d'una srie d'accions en coordinació amb els serveis d'emergncies, ajuntaments, i saber informació: "En aquest cas no teníem dades que permetessin identificar l'escenari en el qual treballvem".

Ha explicat així que en un primer moment van donar l'ordre de preparar l'activació de sirenes i van recomanar el confinament, per que finalment els Bombers van informar que no hi havia risc extern ni núvol txic i que no s'activarien.

Amb tot, Ferrer ha assenyalat que la falta d'informació que tenien al costat de "moltes peticions" per part de mitjans de comunicació va portar al fet que la informació emesa a la població hagués de ser corregida.

En aquest sentit ha informat que en el marc d'una avaluació interna iniciada també arran d'altres incidents, han aprovat un nou pla per millorar la comunicació, tenir una estructura més propera al territori, i l'impuls de mesures com la installació de sensors externs fixos perimetrals a les zones de població.

INTERVENCIÓ DELS GRUPS

El diputat de Cs Matías Alonso ha lamentat que Protecció Civil informés a través de les xarxes socials de les recomanacions perqu per aquesta via no s'arriba "a tots els sectors" de la població, mentre que Carles Castillo (PSC) ha dit que no entén que davant la incertesa i la falta d'informació no s'actués abans.

Yolanda López (CatECP) ha asseverat que la intervenció de Ferrer l'ha deixat "espantada" per no haver pogut comprovar fins a una hora després que no era un núvol txic, Vidal Aragons (CUP) ha preguntat per qu es treballava en un escenari no contemplat, i el diputat popular Alejandro Fernández ha retret a Ferrer no haver fet autocrítica durant la intervenció i ha demanat una disculpa a la ciutadania.

Per part d'ERC, Raquel Sans ha plantejat qu hagués passat si el núvol hagués estat txic i no s'haguessin activat les alarmes abans, i Teresa Pallars (JxCat) ha apostat per avanar cap a uns protocols "més clars" de Protecció Civil per recuperar la confiana amb la població.

ALTRES SERVEIS D'EMERGNCIES

En la mateixa comissió han intervingut altres membres d'emergncies que van actuar durant l'incident: el director general de prevenció, extinció d'incendis i salvaments, Manel Pardo, que ha dit que van tenir contacte permanent amb l'empresa, mentre que el representant de Bombers de Parcs Químics de Seguretat Ángel Lozano ha apuntat que al principi va haver-hi informacions contradictries.

Ha seguit la intervenció el director del Centre d'Atenció de Gestió de trucades 112, Joan Delort, que ha apuntat que davant la incertesa els operadors van recomanar el confinament preventiu, mentre que el director del Servei d'Emergncies Mdiques (SEM), Antoni Alzines, ha destacat que en un inici va haver-hi una informació molt confusa i que es van activar més unitats perqu es creia que les "mates eren moltes més".

Finalment la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climtic, Merc Rius, ha estat apellada pels grups perqu es millori la informació sobre la qualitat ambiental a Tarragona, i ha respost que és conscient que hi ha una percepció de risc elevada quan hi ha nivells de contaminació més greus en altres rees, com la de Barcelona: "Farem un sobreesfor informatiu".

La comissió es va constituir el passat 4 de mar després de l'accident al gener en la planta d'Iqoxe, que va provocar la mort de dos treballadors de la petroquímica i d'un veí del barri tarragoní de Torreforta.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés