Publicat 17/1/2019 11:15:28 +01:00CET

Un projecte vol equiparar la supervivncia dels nens amb leucmia de Llatinoamrica amb Europa

Hospital Sant Joan De Déu (Esplugues de Llobregat)
HOSPITAL SANT JOAN DE DÉU - Archivo

BARCELONA, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

L'Hospital Sant Joan de Déu, a Esplugues de Llobregat (Barcelona), lidera un projecte internacional que vol equiparar la supervivncia dels nens amb leucmia de Llatinoamrica amb la d'Europa, ha informat aquest dijous el centre, en qu fins a aquest divendres es reuneixen els principals investigadors de la iniciativa.

Als pasos d'Amrica Llatina i Carib, les leucmies infantils són especialment freqüents i el percentatge de nens que sobreviuen a la malaltia és baix, al voltant d'un 50% i un 80% segons el tipus de leucmia, davant d'entre el 80% i 95% a Europa.

Aquesta diferncia tan significativa pot ser deguda a múltiples factors com les diferncies en la biologia de la leucmia, la dificultat de la població per accedir a la sanitat, la falta de recursos per al diagnstic i la manca d'investigació.

La Comissió Europea ha finanat un projecte --batejat com Closer-- que liderar la investigadora Mireia Camós per estudiar i crear diverses recomanacions per palliar aquesta manca, millorar el diagnstic i pronstic dels pacients amb leucmia infantil a l'Amrica Llatina i reduir les diferncies de supervivncia entre totes dues regions.

Durant cinc anys, diversos experts de tot Europa treballaran amb els investigadors d'Argentina, Xile i l'Uruguai per impulsar un gran estudi epidemiolgic que permeti conixer amb més precisió els casos de leucmia que es diagnostiquen a l'Amrica Llatina i conixer-ne els seus subtipus, informació clau per aplicar els tractaments adaptats al risc de cada pacient.

El projecte preveu a més impulsar diverses iniciatives que permetin simplificar els processos de diagnstic actuals i trobar-ne de cost més baix que siguin fcilment aplicables als centres sanitaris dels pasos que disposen de menys recursos.

També inclou un programa de formació per capacitar els professionals a les millors tecnologies diagnstiques disponibles i dona prioritat a la implicació dels mateixos pacients en la investigació, per conixer les necessitats reals, no tan sols sanitries sinó també educatives i psicosocials dels pacients, les seves famílies i cuidadors.

L'equip investigador inclour diversos metges de diferents hospitals, laboratoris, universitats, centres d'investigació, fundacions de pacients, representants de política sanitria, empreses i representants de la societat civil, i abordar la leucmia infantil des de diferents perspectives.