Publicat 28/09/2016 12:49

Un projecte de la UAB estudia la reutilització d'ampolles del sector vitivinícola

Salón Gourmet de Madrid, botella de vino, echando vino
EUROPA PRESS

CERDANYOLA DEL VALLÈS (BARCELONA), 28 (EUROPA PRESS)

El Parc d'Investigació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha coordinat el projecte 'ReWINE', que estudia la viabilitat d'un sistema innovador de reutilització de les ampolles de vi.

"Actualment els envasos de vi no es reutilitzen en cap dels seus canals de distribució, ni tan sols en hotels, restaurants i càtering", ha apuntat el cap de l'Àrea de Finançament i Gestió de Projectes del Parc d'Investigació de la UAB i coordinador del projecte, Juan Fran Sangüesa, en un comunicat de la universitat aquest dimecres.

La finalitat d'aquesta prova pilot és "identificar les oportunitats i barreres de reutilització de les ampolles de vi, a través de dades experimentals que permeten assegurar la seva viabilitat tècnica, sanitària i de qualitat", a més d'avaluar si és rendible per a les empreses i el medi ambient.

Aquest estudi es provarà en dos cellers catalans i es portarà a terme a la planta de rentat de María Nutó, tenint en compte tot el procés de l'ampolla, el rentat, l'etiquetatge, l'embotellament, la distribució i la recol·lecció mitjançant els cellers, centres de recollida, restaurants i botigues involucrades.

La iniciativa preveu recuperar 100.000 ampolles que es portaran a la planta de rentat i començaran un altre cop el cicle, d'aquesta manera, s'evitaran unes 45 tones de residus d'envasos de vidre.

En aquest sentit, el gerent de la Cooperativa Falset Marçà, Xavier Domènech, ha destacat que la indústria del vi és una de les més afectades pel canvi climàtic.

"Per aquesta raó, els productors de vi han d'implicar-se per reduir l'impacte ambiental que genera i implementar noves tècniques i estratègies per reduir l'empremta de carboni", cosa que s'aconseguiria amb aquest sistema pioner.

El projecte té un pressupost de 991.309 euros, dels quals la Unió Europa aporta el 60%, i té la participació d'una 'spin-off' de la UAB, l'Agència de Residus de Catalunya, la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, la planta María Nutó, diverses cellers i la Cooperativa Marça, s'espera estendre a Catalunya així com en altres regions vinícoles d'Espanya, impulsant la participació d'empreses i administracions.