Publicat 25/01/2015 10:56

El projecte del nou Museu de l'Arquitectura es concretarà aquesta primavera

La Pedrera
FUNDACIÓN CATALUNYA LA PEDRERA

Il·lustrarà moviments com el romànic, les ciutats medievals i el modernisme

BARCELONA, 25 gen. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona donaran a conèixer aquesta primavera, entre febrer i març, el projecte del nou Museu de l'Arquitectura de Catalunya que previsiblement s'emplaçarà en l'Esplanada dels Museus de Montjuïc, segons ha explicat el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, a Europa Press.

Aquest centre pretén tancar el buit museogràfic de Catalunya en el terreny de l'arquitectura, i el mateix faran el futur Centre Nacional de Fotografia i el Museu del Còmic en els seus àmbits: "Quins museus falten? El d'arquitectura, una assignatura pendent de tota la vida; el de fotografia, una altra assignatura pendent, i el del còmic".

"Hem estat 18 mesos treballant en això", ha explicat el conseller, que ha concretat que s'ha analitzat el projecte, primer amb un centenar d'arquitectes, i després amb una comissió d'impuls d'una dotzena de professionals.

Aquest museu s'emmarca en el Pla d'Impuls de l'Arquitectura llançat per la Generalitat fa mesos, i que es concreta en una comissió integrada per l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya.

Aquesta comissió ha aprofundit en les bases d'aquest museu, i en les pròximes setmanes falta "afinar el calendari i acabar de donar els continguts museogràfics", així com l'emplaçament, que segurament serà la nova Esplanada dels Museus.

Tot i això, el 2015 aquest museu no serà encara una realitat, ja que no tindrà desplegament pressupostari, sinó que se situarà sota el paraigua de l'Esplanada i, per tant, anirà al seu ritme.

MUSEU I CENTRE DE DIFUSIÓ

En aquest museu s'explicaran els vincles de l'arquitectura amb el territori; la urbanització de les ciutats; la incidència del turisme en l'arquitectura de Catalunya: "És un museu que no només és una història de l'arquitectura, és un centre de promoció difusió de l'arquitectura actual".

Compondran aquest museu --que té la vocació de ser modern-- mapes, maquetes i moltes imatges dels fons del la Generalitat, el Col·legi i la Fundació Mies van der Rohe, de manera que es traci un recorregut per diferents punts de Catalunya i de la seva història arquitectònica.

Mascarell ha defensat la importància del patrimoni arquitectònic català permetrà dibuixar un relat del romànic; les ciutats medievals catalanes; les colònies industrials; la urbanització de Barcelona de Ildefonso Cerdà; el modernisme d'Antoni Gaudí; la modernitat de Gatepack i Le Corbusier; el Pla Macià i la construcció de les principals ciutats en els anys 70 i 80.

A més, Mascarell vol que aquest centre miri al futur, incloent "dotzenes de noms propis", i que no oblidi d'incorporar com l'arquitectura catalana ha intervingut en altres llocs, amb arquitectes catalans que han dissenyat ciutats llatinoamericanes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés