Actualitzat 02/06/2015 13:13

Un projecte europeu millorarà i protegirà les pinedes contra el canvi climàtic a Catalunya

Pinar, Pinos, Bosque, Madera, Incendio
Foto: EUROPA PRESS

La superfície de pi s'ha reduït un 25% en els últims quaranta anys

   BARCELONA, 2 Juny (EUROPA PRESS) -

   El projecte europeu 'Life+ Pinassa' impulsarà mesures per millorar la situació dels boscos de pinedes a Catalunya i protegir-los contra l'amenaça del canvi climàtic durant els pròxims quatre anys amb un finançament global d'1,44 milions d'euros, dels quals el 75% procedeixen de la UE.

   En roda de premsa aquest dimarts, el director general de Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares, i la representant del Centre de la Propietat Forestal, Teresa Cervera, han presentat la iniciativa, impulsada per quatre socis: el Centre de la Propietat Forestal de la Generalitat, la Fundació Catalunya-La Pedrera, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) i els Bombers de la Generalitat.

   En els últims 40 anys la superfície de pi s'ha reduït un 25% a causa dels grans incendis que els anys 80 i 90 van afectar la Catalunya central, i si no s'actua, en els pròxims 20 anys pot recular fins a un 50% a causa dels incendis i els efectes del canvi climàtic, ha alertat la representant del CTFC, Míriam Piqué.

   A diferència d'altres espècies, el pi (Pinus nigra) té poca capacitat d'adaptar-se als focs d'alta intensitat perquè la pinya es mor i les llavors no poden regenerar l'arbre, per la qual cosa el bosc entra en regressió, ha explicat el representant dels Bombers Asier Larrañaga.

   El projecte actuarà sobre 120.000 hectàrees de pineda de terrenys públics i privats que afecten deu Zones d'Especial Conservació (ZEC), cinc de les quals estan situades a la regió prepirinenca i central, i l'altra meitat es troba a la regió meridional.

   Aquestes zones es consideren "hàbitat prioritari d'interès comunitari" dins de la Directiva d'Hàbitats, i té una gran rellevància econòmica i social a Catalunya, ja que és un dels pins amb més contribució al mercat de la fusta catalana.

PROBLEMES I ACTUACIONS

   Segons Cervera, els problemes que afecten als boscos de pineda són la seva desestructuració per la falta de gestió després de l'abandonament de cultius fa 40 o 50 anys; la dificultat de regeneració dels arbres més madurs pels focs i plagues, i els grans incendis forestals.

   Entre les actuacions que es portaran a terme destaca: seleccionar arbrats a millorar; obtenir autoritzacions i acords amb propietaris privats, ja que la majoria de les zones d'actuació estan en mans de particulars; fer inventaris ecològics; aplicar models de gestió multifuncional, i difondre el coneixement tècnic a la societat.

   Amb els propietaris privats es realitzaran arrendaments per retribuir-los durant els pròxims 25 anys amb la finalitat que conservin el bosc, i es farà un seguiment ecològic, actuacions de millora i sensibilització, ha precisat Jordi Camprodon (CTFC).

   A més, es treballarà per conservar els arbrats singulars i per millorar la biodiversitat de les pinedes joves, es potenciarà la regeneració de boscos afectats per incendis forestals o explotats intensament en el passat amb la finalitat d'augmentar la seva resiliència davant dels efectes del canvi climàtic i els focs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés